Akasaka Tomoko öt éves korában kezdett el hegedűn játszani, és tizenöt éves korától a Toho Zeneakadémia középiskolájába járt. A középiskola után Magyarországon, a Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatta tanulmányait. Miután visszatért Japánba, brácsára váltotta a hangszerét, és a Toho Konzervatóriumban diplomázott huszonegy évesen.

 

Ezt követően Nobuko Imainál folytatta tanulmányait, aki mellett tanársegédként is dolgozott a Genfi Zeneakadémián. Mindezek mellett a Neuchateli Konzervatórium vendégprofesszoraként is tevékenykedett. Jelenleg Berlinben él.

 

Akasaka Tomoko számos díjat nyert, többek között a 12. Japán Klasszikus Zenei Verseny első díját és az 53. Müncheni Nemzetközi Zenei Verseny harmadik díját.

Akasaka Tomoko szólistaként és kamarazenészként is világszerte fellép. Szólistaként játszott olyan zenekarokkal, mint az Orchester des Bayerischen Rundfunks, a Muenchener Kammerorchester, a Filarmonica banatul timisoara, a Venezuela Symphony Orchestra, az Ensemble Contrechamps és a Japan Chamber orchestra, olyan karmesterekkel, mint Seiji Ozawa, Heiichiro Oyama, Rüdiger Bohn, Gheorghe Costin, Olivier Cuendet és Günther Herbig.

 

A közelmúltban nagysikerű szólókoncert-sorozatot adott többek között Japánban, Svájcban, Franciaországban, Olaszországban és Németországban. A tokiói koncertsorozatot az NHK-TV közvetítette.

 

Kamarazenészként olyan partnerekkel játszott együtt, mint Mstislav Rostropovich, Robert Mann, Christoph Poppen, Lukas Hagen, Daniel Hope, Carolin Widmann, Heinz Holliger, Menahem Pressler, Frans Helmerson, Charles Neidich, Maurice Bourgue, és Reiner Honeck, olyan kamarazenei fesztiválokon, mint Lockenhaus Festival, Saito-Kinen Festival, Olivier Messien Festival, Pablo Casals Festival, Luzern Festival, Zagreb Chamber music festival, Kronberg “Chamber Music Connects the World”, Festival Amadeus, San Francisco Musical days, Schubertiade, hogy csak egy párat említsünk.

 

Akasaka Tomoko többek között olyan színpadokon lépett fel, mint az Amsterdam Concertgebouw, Geneva Victoria Hall és Grand Théâtre, Konzerthaus és Philharmonie Berlin, Schloss Elmau, Suntory Hall és Schloss Nymphenburg Munich.

 

A Kurtág György zeneszerzővel való együttműködése nagy hatással volt a zenészi munkájára.

 

A közeljövőben Japánban, Svájcban, Franciaországban és Németországban lesznek szólókoncertjei és zenekari fellépései, valamint kamarazenei megjelenései olyan művészekkel, mint Gary Hoffman, Raphael Oleg, Pascal Moraguès, Juliane Banse és Christoph Poppen.

 

 

További információ: http://www.tomokoakasaka.com/