Az amerikai Record Guide így jellemezte Scarlatti-előadását: „A legjobb Scarlatti szóló előadás, amit valaha hallottam”, a Classical Guitar Magazine pedig azt írta: „Kitűnő felvétel a zseniálisan tehetséges Mesirca-tól”.

 

Az olasz gitárművész, Alberto Mesirca 1984-ban született. Diplomáját a Conservatory of Castelfranco Veneto-ban, maximális pontszámmal, „Summa cum laude” elismeréssel és külön kitüntetéssel együtt szerezte az elismert tanár, Gianfranco Volpato osztályában. További tanulmányokat folytatott a Kassel-i Zeneakadémián, Németországban, Wolfgang Lendle osztályában. A zárókoncertjét külön elismeréssel jutalmazták.

 

Háromszor nyerte el a „Golden Guitar” díjat, 2007-ben a legjobb felvétel és a legjobb pályakezdő zenész kategóriában, majd 2009-ben és 2013-ban ismét a legjobb felvételekért.

Hopkins Smith és Franco Pavan közreműködésével elsőként adta ki Francesco Da Milano addig ismeretlen és kiadatlan műveit, melyek a Castelfranco Veneto 1565 Lant Kéziratban találhatók – a darabok ma az Orphee Editions forgalmazásában kaphatók. Ez a felfedezés adott ihletet Dusan Bogdanovic-nak, aki külön Alberto számára írta meg a „Tre Ricercari sulla Compagna” című darabot, De Milano egyik témája alapján.

 

Több száz koncertet adott, melyek során olyan kiváló zenészekkel játszhatott együtt, mint Dimitri Ashkenazy, Vladimir Mendelssohn, Martin Rummel, Daniel Rowland, Domenico Nordio, Marco De Santi, Andras Adorjan, Peter és Jonas Giger, Mirko Satto, az Enesco, Ardeo és Acies vonósnégyesek, a Quartetto d’Archi di Venezia, ChamberJam Europe és az Ex Novo Ensemble.

 

Marc Ribot közreműködésével lemezre játszotta az olyasz zeneszerző, Frantz Cesséus összes művét. 2011 decemberében Alberto felügyelete alatt készítették el és digitalizálták a Beyazit Könyvtár Zenei Archívumának anyagát Isztambulban, Törökországban.

 

Leo Brouwer számára komponált művét a 2013-as Kuhmo Kamarazenei Fesztiválon adta elő. 2014-ben rengeteg koncertet adott, többek között a City Hall of Helsinki koncerttermében, a Guitar Foundation of America rendezvényén Los Angeles-ben (ahol a világon először adta elő Angelo Gilardino „Due Ritratti Italiani” című művét), az Italian Institutes of Culture koncertjein San Francicso-ban és Stockholmban, a Stift Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon, Kuhmo-ban, Lessines-ben, a „Semana Tarrega” rendezvényén Valenciában és New York-ban Marc Ribot társaságában, valamint az Ecuador Nemzeti Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

 

 

További információ: http://www.albertomesirca.com/