Balog József generációjának egyik legtehetségesebb zongoristája. A kivételes kvalitású előadóművész egy olyan nemzetközileg is elismert magyar zongorista-tradíció örököse, mely alapjait Liszt Ferenc, Dohnányi Ernő és Bartók Béla fektették le. Briliáns technikájával és érzékeny, mély zeneiségével egyaránt kivívta mind a kritikusok elismerését és a közönség lelkesedését. A standard zongorista repertoár mellett szívesen játszik kevésbé ismert remekműveket, kortárs zenét és jazz inspirálta klasszikus zenét, nevéhez fűződik megannyi kortárs zenei mű bemutatása is. Zongoraművészi tevékenysége mellett a világ számos nagynevű intézményében tart mesterkurzusokat.

 

Az utóbbi 10 évben Balog József több, mint 800 koncertet adott szólistaként és kamarazenészként a világ 3 kontinensének több, mint 20 országában. Csak néhányat említve, olyan híres koncerttermek fellépője volt, mint az amszterdami Concertgebouw, a vancouveri Chan Center, a szentpétervári Filharmónia, a lodzi Arthur Rubinstein Filharmónia, az aarhusi Musikhuset, az utrechti Vredenburg Music Center, a londoni Kensington Palace, a bécsi Konzerthaus, a brüsszeli Teatre de la Monnaie, a chateauroux-i Equinoxe, az izmiri Operaház, az antonin-i kastély, az isztambuli CRR-Concert Hall, az ankarai TRT-Radio Hall, valamint a kijevi Filharmónia. Nagy sikerrel szerepelt többek között a mallorcai Chopin fesztiválon, a tiszadobi Zongorafesztiválon, a Lisztomanias fesztiválon Franciaországban, a roskilde-i Schubertiade fesztiválon, a Lago Maggiore fesztiválon, a Szarajevói Téli Fesztiválon, a soproni Liszt Fesztiválon, az ankarai Liszt-fesztiválon, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a zutpheni Beethoven-Fesztiválon, a Tansman Fesztiválon valamint a martonvásári Beethoven esteken.

 

Számos felvételt készített a Magyar Televízió és Rádió, a Török Állami Televízió és Rádió, a Román Állami Televízió és Rádió számára.

Felvételeit több ízben közvetítették a BBC Radio, Lengyelország, Dánia és Hollandia legnagyobb klasszikus zenei rádióállomásai, valamint 2005-ben a holland televízió (VPRO) felkérésére felvételt készített Liszt h-moll szonátájából.

 

8 CD felvétel őrzi eddig játékát a Hungaroton, a Convention Budapest Classic és a Brilliant Classics kiadóknál. Első Hungaricum című szólólemeze egyedüli CD-ként 2005-ben elnyerte a Nemzetközi Liszt Ferenc Hanglemezverseny Nagydíját. („Liszt Grand Prix du Disque in 2005) Legutolsó Liszt szólólemeze – Transcendental Etudes címmel – 2015 júniusában a hónap felvétele lett az egyik legnagyobb presztizsű klasszikus zenei website-on: az allmusic.com-on. 2016-ban lemezre veszi Kodály Zoltán és Lajtha László összes zongoraművét.

 

Eddigi pályafutása alatt számos nagyszerű zenekarral lépett fel, mint például az Aarhusi Szimfonikus Zenekar, a Jeruzsálemi Kamarazenekar, Presidential Symphony Orchestra, Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar, Ukrán Nemzeti Filharmonikus és Rádió Zenekar, Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, UANL Symphony Orchestra, Pécsi Szimfonikus Zenekar, Magyar Állami Operaház Zenekara és a Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, olyan kiváló karmesterek irányításával, mint Kocsis Zoltán, Jesús Medina, Vető Tamás, Vitaly Protasov, Gábor Ferenc, Felix Carrasco, Hollerung Gábor, Kocsár Balázs, Hamar Zsolt, Volodimir Sheyko, Keller András.

 

 

További információ: http://www.jozsefbalog.com/