Baráti Kristóf Budapesten született, de gyermekkora nagy részét Venezuelában töltötte. Öt évesen kezdett hegedülni tanulni, nyolc éves korától már fellépett Venezuela legjobb szimfonikus zenekaraival. Tizenegy évesen meghívást kapott a Francia Rádió Fesztiváljára Montpellier-ben.

 

Tanulmányait Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta Szenthelyi Miklós és Tátrai Vilmos tanítványaként. Még egyetemistaként megnyerte az olaszországi Lipitzai Nemzetközi Hegedűversenyt és mádosik lett a párizsi Long-Thibaud Versenyen. 1997-ben legfiatalabb versenyzőként harmadik díjat és közönségdíjat nyert a rangos brüsszeli Erzsébet Királynő Versenyen. E sikerek után újragondolva technikáját Párizsban képezte magát tovább a Milstein, Menuhin és Szeryng iskoláit tovább örökítő Eduard Wulfsonnál. 2010-ben elnyerte a hegedűsök Oscar-díjának tekintett Moszkvai Paganini Verseny első díját.

A világjáró művész olyan kiváló zenekarokkal lépett fel, mint a Royal Philharmonic Orchestra, az Orosz Nemzeti Zenekar, a Mariinsky Színház Zenekara, a Szentpétervári Szimfonikus Zenekar, a Francia Rádiózenekar, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Brüsszeli Filharmonikusok, a Japán Filharmonikus Zenekar, a japán NHK Zenekar és a Deutsches Symphonieorchester. Olyan jeles karmesterekkel dolgozott, mint Kurt Masur, Jurij Tyemirkanov, Jiri Belohlavek, Pinchas Steinberg, Fischer Iván, Kocsis Zoltán, Gilbert Varga, Charles Dutoit, Jukka-Pekka Saraste, Valery Gergiev, Marek Janowski. Néhány éve karmesterként is bemutatkozott. Kamarazenész partnerei között találjuk Natalia Gutmant, Boldoczki Gábort, Jean-Efflam Bavouzet-t, Kocsis Zoltánt, Perényi Miklóst, Enrico Pacét, Würtz Klárát, Misha Maiskyt, Várjon Dénest, Kim Kashkashiant, Ning Fenget, Várdai Istvánt, Nikolaj Luganszkit, Jurij Bashmet-et.

 

2009-ben és 2010-ben lemezre játszotta Paganini első és második hegedűversenyét, Bach szólószonátáit és partitáit a Berlin Classic számára. Beethoven összes hegedű-zongora szonátájának Würtz Klárával készített felvétele 2012 őszén jelent meg a Brilliant Classics kiadónál. Ezt 2013-ban Ysaye hat szólószonátájának, 2014-ben Brahms három hegedű-zongora szonátájának, 2015-ben Korngold hegedűversenyének és hegedű-zongora szonátájának felvétele követte. A Brilliant Classics kiadó két CD-n jelentette meg vele Mozart összes hegedűre és zenekarra írt művét. Utolsó lemezén (Hungaroton) híres ráadásdarabokat szólaltat meg.

 

A sokoldalú művész rendszeres mesterkurzust vezet Pécsett, ahol az egyetemen 2012-ben mesterszakos diplomát szerzett és 2012 őszétől tanít. 2015-től – Várdai Istvánnal együtt – a Kaposfest Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál művészeti vezetője.

 

Munkásságát előbb Príma-díjjal és Liszt-díjjal, 2014-ben Kossuth-díjjal és Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal ismerték el. Baráti Kristóf az 1703-ban készült “Lady Harmsworth” nevű Stradivari hangszeren játszik, amelyet a Chicagói Stradivari Társaság bocsátott rendelkezésére.

 

 

További információ: http://kristofbarati.com/