A már hetven éve fennálló Borodin Quartetet világszerte ünneplik intuíciójukért és tekintélyükért. Az ausztrál Daily Telegraph “az orosz nagymesterekként” hivatkozik a vonósnégyesre, amely nagy hangsúlyt fektet az orosz repertoár előadására, rendszeresen játsszák Borodin, Csajkovszkij és Sosztakovics, valamint Glinka, Sztravinszkij, Prokofjev és Schnittke műveit. A Borodin Quartet világszerte ismert az orosz zene zseniális közvetítéséről, megnyerve ezzel a kritikusokat; a Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy ír róluk, hogy: “itt nem négy külön zenészről, hanem egy elképesztően virtuóz tizenhat húros hangszerről van szó”.

 

A vonósnégyes kapcsolata Sosztakovics kamarazenéjével intenzíven személyes, mivel a zeneszerzővel közeli kapcsolatot ápoltak, aki személyesen felügyelte kvartettjeinek tanulmányozását.

A Borodin Qurartet olyan városokban adta elő műveit, mint Bécs, Zürich, Frankfurt, Madrid, Lisszabon, Sevilla, London, Párizs és New York. Az ötlet, hogy Sosztakovics összes kvartett-sorozatát előadják, a vonósnégyes sajátja. A közelmúltban szélesebb repertoárral járták a világot, olyan szerzők műveivel, mint Schubert, Prokofjev, Borodin és Csajkovszkij.

 

A Borodin Quartetet 1945-ben alapította a Moszkvai Konzervatórium négy diákja, Moszkvai Filharmonikus Kvartett néven, melyet tíz évvel később változtattak Borodinra. A vonósnégyes az egyik legrégebben alapított, megszakítás nélkül fennálló kvartett. A világ sokat változott 1945 óta, de az együttes megőrizte tonális szépségét és technikai kiválóságát. Az együttes jelenlegi tagjai Ruben Aharonian (hegedű), Sergei Lomovsky (hegedű), Igor Naidin (brácsa) és Vladimir Balshin (cselló).

 

A kvartett rendszeresen egyesíti az erőit kiváló zenészekkel, hogy még jobban felfedezzék a kamarazenei repertoárt, így olyan művészekkel működtek közre, mint Sviatoslav Richter, Yuri Bashmet, Michael Collins, Mario Brunello, Elisabeth Leonskaja, Christoph Eschenbach, Boris Berezovsky, Denis Matsuev és Nikolai Lugansky. A tagok rendszeresen tartanak mesterkurzusokat, és zsűriznek nagy nemzetközi versenyeken.

 

A 2016/2017-es szezonban többek között London, Lyon, Bilbao, Pamplona, Madrid, Essen, Brugge, Miami, Puerto Rico, Bogotá, Amsterdam, Rotterdam, Budapest és Moszkva koncerttermeiben lépnek fel, továbbá egy kínai turnén is részt vettek. Játszották Prokofjev, Mozart, Beethoven, Haydn, Csajkovszkij, Arensky Myaskovsky és Sosztakovics, valamint természetesen Borodin műveit. Olyan partnerekkel játszottak kvintettet, mint Alexei Volodin, Michael Collins, Joseph Kalichstein és Elisabeth Leonskaja.

 

A vonósnégyes első felvételét az Onyxnál, Borodin, Schubert, Webern és Rachmaninov műveivel, 2005-ben Grammy-díjra jelölték, a legjobb kamarazenei produkció kategóriában. A Borodin Quartet számos felvételt készített a hét évtized alatt, az EMI, az RCA és a Teldec kiadásában.

 

 

Tovább a művészek oldalára: http://borodinquartet.com/