Diemut Poppen generációja egyik legkiemelkedőbb brácsaművésze. Híres zenészcsaládba született Németországban, és hétévesen kezdett el hegedűn játszani, majd kilencévesen adta az első szólókoncertjét. Több hangszeren is tanult játszani, de a brácsa lett a kedvence.

 

Diemut Poppen Düsseldorfban, Aachenben, Cologne-ban, Berlinben, Bloomingtonban és Párizsban tanult. A tanárai között voltak korunk legnagyobb brácsásai: Y.Bashmet, K.Kashkashian, B.Giuranna, H.Schlichtig, P.Schidlof a Amadeus-Quartet-ből.

 

Manapság Diemut Poppen az egyik legkeresettebb brácsaművész, aki világszerte ad koncerteket. Mind szólistaként, mind kamarazenészként a világ legfontosabb zenei központjaiban fellépett. Londonban szólistaként adott elő a Barbican Centre-ben és a Queen Elisabeth Hallban és többek között kamarazenei koncerteket adott a Wigmore Hallban.

Többek között olyan világhírű zenészek hívták a fesztiváljaikra résztvevőnek, mint C.Abbado, A.Schiff, G.Kremer, T.Mork, L.Kavakos, N.Gutman, A.Chaushian.

 

Diemut Poppen olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Heinz Holliger, Frans Brüggen és Claudio Abbado (Carnegie Hall, New York). A European Music Prize díjazottja volt. Jelenleg Detmoldban, Madridban az Escuela de Musica Reina Sofiaban, valamint a Hemu Lausanne-ban brácsa- és kamarazenei professzor.

 

Több kamarazenei fesztivál művészeti igazgatója volt, jelenleg a Cantabile Festival Lisboa és a svájci Rigi Musiktage művészeti vezetője. Diemut Poppen társ-igazgatója volt a Lucerne Festival Orchestra-nak Claudio Abbado vezetése alatt, valamint brácsaszólamvezetője és alapító tagja a The Chamber Orchestra of Europe-nak.

 

Poppen repertoárja kivételesen széleskörű. Átível a klasszikus brácsaversenyektől, a kamarazene összes kombinációján át, egészen a kortárszenéig. Több zeneszerző írt neki új zeneműveket, úgy mint szólódarabokat, versenyműveket, szonátákat és kamarazenei darabokat. Diemut Poppen felvett lemezeket többek között a Deutsche Grammophon, a Capriccio, a Live classics, az EMI, a Tudor és az Ondine kiadók stúdióiban.

 

A múlt évadban Németországban, Ausztriában, Svájcban, Hollandiában, Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Izraelben, Oroszországban, Örményországban, Nagy-Britanniában és az USA-ban koncertezett.

 

További információk a művésznőről: http://www.diemutpoppen.com/