Farkas Gábor (szül. 1981-ben) 2005-ben vette át diplomáját a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián. Ugyanitt 2014-ben fejezte be a doktori képzést, mentorai Kocsis Zoltán és Vásáry Tamás voltak. Ezzel egy időben Prof. William Grant Naboré tanítványa a Lake Como Nemzetközi Zongoraakadémián.

 

Miután 2015-ben megnyerte a New York Concert Artists& Associates meghallgatását, 2016-ban debütált a Carnegie Hall-ban. 2009-ben ő a  weimari Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny győztese és közönségdíjasa is, valamint a legjobb előadás díját is elnyerte a Haydn Szonátáért. 2003-ban a Magyar Rádió Zongoraversenyén első helyezést ért el, 2001-ben pedig harmadik helyezett lett a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen. 2000-ben megnyerte a Bartók Béla Zongoraversenyt Baden bei Wien-ben, 2012 márciusában pedig átvehette a Liszt Ferenc-díjat, amely a magyar állam által adományozható legmagasabb zenei kitüntetés.

2009 májusában ő kapta a Gundel Művészeti Díjat, 2008 novemberében a Prima Junior-díjat. 2008 márciusában egy különleges állami elismerésben részesült: elnyerte „Az év legjobb fiatal művésze” díját. 2015 októberében Ózd város díszpolgárává avatták. Az elmúlt években hazája koncerttermein kívül olyan helyeken lépett fel, mint a Teatro la Fenice( Velence), BOZAR (Brüsszel), Konzerthaus (Berlin), Auditorio National de Musica (Madrid), NCPA Concert Hall (Peking), Seoul Art Center (Szöul), Oriental Art Center (Shanghai) és a Bunka Kaikan (Tokió).

 

Meghívást kapott olyan tekintélyes nemzetközi fesztiválokra, mint  a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a berlini Nemzetközi Zongora Fórum, a zwickaui Schumann Fesztivál, a türingiai Bach Fesztivál, a weimari Pélerinages-Kunstfest, a pekingi Musicathlon, a vilniusi Zongorafesztivál, a Kaposfeszt, valamint a Liszt Ferenc Fesztivál  a magyar Gödöllői Kastélyban. Olyan világhírű karmesterekkel dolgozott együtt, mint Kocsis Zoltán, Fischer Ádám, Olli Mustonen, Philippe Bender, George Tchitchinadze, Olaf Henzold, Kobayashi Ken-Ichiro és Vásáry Tamás.

 

Első albuma „An evening with Liszt” címmel jelent meg a Warner Music Hungary gondozásában 2008 novemberében. Az album „Grand Prix” díjban részesült és a Franz Liszt International Society neki ítélte a „2009 legjobb Liszt felvétele” elismerést. Második albuma  a 2011-es Liszt-év nyitókoncertjének élő lemezfelvétele Kocsis Zoltánnal és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, amely szintén a Warner Music gondozásában jelent meg 2011 júliusában.

 

A Brilliant Classics és a Hungaroton Records számára is készültek felvételei. Legutóbbi albuma virtuoso operát és Liszt-átiratokat tartalmaz: a Steinway@Sons gondozásában jelent meg 2017 januárjában az Egyesült Államokban, miután a bemutató koncert a new yorki Steinway Hall-ban hatalmas sikert aratott. A Schumann műveiből készült új albuma a Hungaroton kiadásában 2017 májusától kapható.

 

Nemrég vehette át a „Steinway Artist” címet a cég new yorki, hamburgi és budapesti képviseletétől.

 

A 2017-es tervei között szerepel turné Dél-Koreában, Kínában és Japánban, valamint a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekarral együtt Csajkovszkij B-moll zongoraversenyét adja elő. Az a megtiszteltetés érte, hogy kinevezték a japán Tokyo College of Music vendégprofesszorává, és ezzel ő az intézmény történetében a legfiatalabb professzor a zongora tanszéken.

 

 

A művész koncertjei: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-farkas-gabor.html