Giovanni Guzzo Venezuelában született, olasz és venezuelai szülők gyermekeként. Generációjának egyik legsokoldalúbb és legmeggyőzőbb előadója, egyedi és szenvedélyes játékmódjával mindenhol lenyűgözi a közönséget. A Royal Philharmonic Orchestra szólistájaként történt szenzációs bemutatkozása után a kritikusok „csodálatosan vonzó” és „ellenállhatatlan” előadásmódjáról írtak.

 

Öt évesen kezdett zongorázni, hat évesen hegedülni. Tizenkét évesen ő lett a venezuelai Juan Bautista Plaza Országos Hegedűverseny történetének legfiatalabb győztese. A neves francia hegedűvirtuóz, Maurice Hasson pártfogoltjaként Guzzo ösztöndíjat nyert a londoni Királyi Zeneakadémiára, ahol summa cum laude végzett. Korábban Zakhar Bronnál tanult Madridban, az „Escuela Superior de Musica Reina Sofia” akadémián.

Kamarazenészként a mai zenei élet legnagyobbjaival lépett fel: Martha Argerich, Joshua Bell, Martin Fröst, Daniel Hope, Stephen Hough, Mats Lidstrom, Baráti Kristóf, Takács-Nagy Gábor, Várdai István, a Takács Vonósnégyes és Maxim Vengerov, hogy csak néhányat említsünk.

 

Számos díjjal jutalmazták tehetségét, angol királyi kitüntetésben részesült (Her Majesty the Queen’s commendation for Excellence), aranyérmet nyert a Marlow-i Zenei Fesztiválon, megkapta a Londoni Szimfonikusok PROMIS díját, elnyerte a Manoug Parikian- és a Myra Hess-díjat. Többször lépett fel az angol királyi család előtt, nemrég a királynőnek játszott a híres „Viotti exBruce” Stradivarin. Rendszeres vendége élő televíziós és rádióműsoroknak, legutóbb a BBC adásában szólaltatta meg Mendelssohn Hegedűversenyét. Ő a legfiatalabb zenész, akit meghívtak a davosi Világgazdasági Fórumra, ahol a mai világ vezetői és legbefolyásosabb emberei előtt játszott.

 

Szólistaként Guzzo a világ vezető szimfonikus zenekaraival és legrangosabb hangversenyközpontjaiban lép fel, olyan helyszíneken, mint a londoni Wigmore Hall és a zürichi Tonhalle. Rendszeresen vendég a svájci Verbier Fesztiválon és a németországi Mecklenburg Vorpommern Fesztiválon.

 

A Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekar vendég-koncertmestere. Nemrég a londoni Királyi Zeneakadémia hegedű professzora lett: a legendás intézmény történetében ő az egyik legfiatalabb művész, aki ebben a megtiszteltetésben részesült.

 

Giovanni Guzzo egy 1759-ben készült Nicola Gagliano hegedűn játszik.

 

 

Tovább a művész honlapjára: http://www.giovanniguzzo.com/