Fotó: Radovan Šubín

“Nem is az a lényeg, hogy milyen elképesztő technikával játszik, hanem a zenei és interpretációs teljesítmény az, ami lenyűgöző itt.”

International Record Review

 

Josef Špaček fokozatosan építette fel magát és lett a generációja egyik legkiválóbb hegedűművésze. A new yorki Juilliardon Itzak Perlmannál tanult, a philadelphiai Curtis Zenei Intézetnél Ida Kavafian és Jaime Laredo növendéke volt és a Prágai Konzervatóriumban Jaroslav Foltýn volt a tanára.

 

Kitüntetett volt a brüsszeli Erzsébet Királynő Versenyen, és az első díjazottak között volt az új-zélandi Michael Hill Nemzetközi Hegedű Versenyen, a dániai Carl Nielsen Nemzetközi Hegedűversenyen és a Fiatal Koncertművészek Nemzetközi Próbajátékán New Yorkban.

 

Az elkövetkező időszak izgalmas eseményei közé tartozik, hogy visszatér a torinói Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI színpadára James Conlonnal, fellép Marc Albrechttel és a Holland Nemzeti Filharmonikusokkal, csakúgy mint a debütálása Tomáš Netopillal és a Monte-Carloi Filharmonikus Zenekarral, az Orchestre Philharmonique du Capitole de Toulouse-zal és Thomas Søndergårddal, a Bambergi Szimfonikusokkal és Jiří Bělohlávek, a Helsinki Filharmonikus Zenekarral és Thomas Sanderlinggel, a Strasbourgi Filharmonikus Zenekarral és a Stavanger Szimfonikus Zenekarral és Christian Vasquezzel.

Továbbra is fellép szólistaként a Cseh Filharmonikus Zenekarral koncerteken, amelyeket Semyon Bychkov, Thomas Adès és Jiří Bělohlávek vezényelnek.

 

A közelmúlt legjelentősebb eseményei között volt a Valery Gergievvel és a Cseh Filharmonikus Zenekarral való fellépés, a bemutatkozás a Rotterdami Filharmonikus Zenekarral és Jiří Bělohlávekkal és Berlinben a Konzerthausorchester Berlinnel and Thomas Sanderlinggel. Az amsterdami Concertgebouwban először lépett a színpadra a Holland Filharmonikus Zenekarral és Thomas Søndergårddal. Tokióban Jakub Hrůšaval és a Tokyo Metropolitan Symphony Orchestraval mutatkozott be, valamint Gerard Korsten vezényletével az Orchestra di Padova e del Veneto színpadán játszott. A Johannes Wildner vezette Sønderjylland Symphony Orchestraval és Adrien Perruchonnal és a Symfonieorkest Vlaanderennel is bemutatkozott (amelyről a Mezzo TV felvételt készített). Kiemelésre méltó még a Washington D.C.-ben, a Kennedy Centerben, valamint a san diegoi La Jollban megtartott szólókoncertje.

 

A Jiří Bělohlávek által dirigált Cseh Filharmonikus Zenekar ázsiai turnéján szólistaként vett részt. Josef Špaček volt a Cseh Filharmonikus Zenekar történetében a legfiatalabb koncertmester.

 

Az előbb említetteken kívül Josef Špaček Európa, USA és Ázsia szerte olyan zenekarokkal lépett színpadra, mint Philadelphia Orchestra, Prague Philharmonia, Orchestre Philharmonique du Luxembourg, Essener Philharmoniker, Tonkünstlerorchester, Niederösterreich, Orchestre National de Belgique, Malaysian Philharmonic Orchestra, Orquesta Filarmónica de Málaga, Auckland Philharmonia Orchestra, Kansas City Symphony and Queensland Symphony Orchestra.

 

 

Tovább a művész honlapjára: http://www.josefspacek.com/