A varsói születésű (1977) Piotr Szumiel már korán kiemelkedő hírnevet szerzett a fiatal brácsaművészek között. 2008-ig a Drezdai Fiharmonikusok tagjaként és a Drezdai Filharmónia Kamarazenekarának szólistájaként tevékenykedett. Emellett mesterkurzusok keresett tanára és zsűritagja, a drezdai Carl-Maria-von-Weber Zeneművészeti Főiskola és a kattowitzi Karol Szymanowski Zeneművészeti Főiskola brácsa és kamarazene docense. Mindeközben koncertező művészként a legfontosabb számára a sok díjjal kitüntetett ”Apollon Musagete” vonósnégyesben végzett tevékenysége.

 

Piotr Szumiel a zene területén végzett kiemelkedő munkájáért kitüntetések és ösztöndíjak sorát  nyerte el.Megkapta többek között a lengyel kulturális minisztérium által kiemelkedő fiatal művészek számára létrehozott „Fiatal lengyelek” („Mloda Polska”) ösztöndíjat. 2013-ban a „Politika” lengyel folyóirat az „Apollon Musagete” vonósnégyesnek ítélte a „Passwort Polityki” nívódíjat. 2014-ben Szumiel  az „Apollon Musagete” vonósnégyesben nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményéért a „Burletti Buitoni Trust Award” elismerést kapta.

 

Piotr Szumiel zenei tanulmányait a Bacewicz Zenei Általános Iskolában kezdte Varsóban, zongora és hegedű szakon. Felsőfokon a varsói Fryderyk Chopin Zeneakadémián Stefan Kamasa professzor brácsa tanszakán tanult, ahol 2001-ben kiváló eredménnyel végzett. Ezt követően a bécsi Zene-és Képzőművészeti egyetemen tanult brácsa szakon Wolfgang Klos professzornál, és Johannes Meissl professzornál kamarazene szakon. 2010-ben itt is kiváló eredménnyel végzett.

Már fiatalon számos híres nemzetközi versenyen díjazták, különösen említésre méltók ezek  közül a lengyelországi  Elblag-ban rendezett Nemzetközi Zeneiskolai Verseny  első díja 1995-ben, a poseni Jan Rakowski Brácsaverseny első díja 1998-ban, a lengyel Radziejowicé-ben 1999-ben megrendezett Modern Zenei Verseny első helyezése, 2001-ben Markneukirchenben a 36. Nemzetközi Zenei Verseny különdíja, az ausztriai Pörtschach-ban megrendezett 9. Nemzetközi Johannes Brahms Verseny 2. helyezése 2002-ben és a bécsi Nemzetközi Brácsaverseny 3.díja 2004-ben. Nemzetközi mesterkurzusokon vett részt Lancut-ban, Payerbach-Reichenauban (Nemzetközi Nyári Akadémia), Firenzében, Zürichben, Manchesterben, Sienában olyan elismert tanároknál, mint Günther Pichler, Gerhard Schulz, Hatto Beyerle, Fritz Händschke, Péter Crooper és Thomas Brandis.

 

Tanulmányai után Piotr Szumiel azonnal elkezdte szólista-karrierjét. Szólistaként sok jelentős színpad és zenekar vendége volt, fellépett többek között a Jelenia Góra zenekarral, az Olsztyn Szimfonikus Zenekarral, a Mala Firhamonia Kamarazenekarral, a Zielona Góra Filharmonikus Zenekarral, a Drezdai Filharmonikus Zenekarral, a BBC Szimfonikus Zenekarral és a Bécsi Rádiózenekarral. Olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Czeslaw Grabowski, Agnieszka Kreiner, Marcin Niesiolowski, Vladimir Kiradjiew és Petri Sakri. Emellett a „Studio” vonósszextett, a Simfonia Varsovia, a Lengyel Rádiózenekar, a bécsi Jungen Philharmonie tagja, a „Concerto Avenna” és a „Mala Filharmonia” Varsói Kamarazenekar szóló brácsaművésze. Kamarazenészként a következő művészekkel dolgozott együtt: Martin Fröst, Gabriela Montero, Várdai István, Valentin Erben, Angelika Kirchschlager, Ewa Kupiec, Kevin Kenner, Igor Levit, Per Arne Glorvigen, Jörg Widmann.

 

2002 és 2008 között a Drezdai Filharmonikusok tagja volt, ahol 2005 januárjától helyettesítő szóló brácsistaként, majd szeptemberétől szólóbrácsistaként dolgozott. Ezzel egyidőben a Drezdai Filharmonikus Kamarazenekar szóló-brácsaművésze.

 

Szólista tevékenysége mellett nagy érdeklődéssel fordult a kamarazene felé. Ezen a téren elsősorban az Apollon Musagete Vonósnégyest (AMQ) kell megemlítenünk, amit Piotr Szumiel 2006-ban Pawel Zalejski, Bartos Zachlod és Piotr Skweres művészekkel közösen Bécsben alapított. Az azóta eltelt években ez az együttes nemcsak jelentős kritikusok, hanem kiemelkedő zenei versenyek zsűri tagjainak elismerését is kivívta.

 

A bécsi és firenzei nemzetközi versenyeken elért győzelmek után a vonósnégyes  az ARD által megrendezett 57.Nemzetközi Zenei Verseny (2008) majd minden különdíjának elnyerésével rövid időn belül az európai zenei világ meghatározó szereplőjévé vált. A vonósnégyes a „Yehudi Menuhin Live Music Now” szervezet és 2009-ig az European Chamber Music Academy (ECMA) tagja. Az együttes 2010 márciusában debütált a Berlini Filharmóniában, majd a 2010/11-es „Rising-Star” keretei  között (a Wiener Konzerthaus és a Wiener Musikverein nevezése által) mutatkozott be meggyőzően a közönségnek olyan neves európai koncerttermekben, mint a Megaron Athénban, a Kölni Filharmonia, Cité de la musique Paris, Palais des Beaux Arts Brüssel, Konserthuset Stockholm, Concertgebouw Amsterdam, és egyéb színpadokon  Luxemburgban, Bécsben és Barcelonában. Az elmúlt évadokban az AMQ többek között a londoni Wigmore Hall, a new-yorki Carnegie Hall, a washingtoni Library of Congress színpadán, a schwarzenbergi Schubertiáde keretei között, a müncheni Herkulessaal, a hamburgi Elbphilharmonie, a varsói Philharmonie, a varsói Filharmónia és a Lucerne Festival közönsége előtt lépett fel.

 

Piotr Szumiel egy 1928-as  készítésű  Egidius Morreti hangszeren játszik.

 

 

A művész koncertjei: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-piotr-szumiel.html