Ricardo Gallardo Mexikóvárosban született, tanulmányait a The University of Mexico intézményeiben folytatta. A The Banff Centre for The Fine Arts ösztöndíját elnyerve Kanadában tanult tovább, ahol kiváló zeneszerzőkkel és zenészekkel dolgozott együtt. Ezután Londonba költözött, ahol megszerezte a mesteri diplomáját a City University-n. Amerikában és Európában egyaránt koncertezett, számos lemez fűzödik a nevéhez, valamint rádiós és televíziós műsorok gyakori szereplője.

 

1993-ban megalapította a Tambucot, a világ egyik legjobb ütőegyüttesét. Ricardo Gallardo ma is rengeteg koncertet ad Európában, Ázsiában és Amerikában, emellett számos zeneszerzővel dolgozik együtt, akik nem egy művet írtak kifejezetten a művész számára.

 

Kiváló művészi eredményeit sok elismeréssel jutalmazták: a The Mexican Council for the Arts and Culture ösztöndíjával, a The Britich Fellowship tagságával, a Darmstadt New Music Institute Stipendienpreis díjával, a The University of Mexico művészeti díjával, valamint a Mozart Aranymedállal, melyet szakmabeli kiválóságáért ítélt neki az Austrian Embassy és a Domecq Cultural Institute.

 

A Tambuco együttes tagjaként Ricardo Gallardot háromszor jelölték Grammy-díjra, a legjobb klasszikus album, a legjobb kisegyüttes és a legjobb latin klasszikus album kategóriában, a Carlos Chavez Chamber Music alongside Southwest Chamber Music című felvételéért.

 

Ricardo Gallardo napjaink egyik legdinamikusabb ütőse és Latin-Amerika egyik vezető előadóművésze. Szólistaként külön műsort készített a Canadian Broadcasting Corporation, a National Radio of Spain, a Swedish Radio, valamint a South Germany és a Mexican Radio Corporation számára.

Fellépett Európa és Amerika legjelentősebb fesztiváljain, mint: Festival International Cervantino (Mexikó); Het Slagwerk Festival (Hollandia); Electrifying Exotica Festival, The Nettlefold Festival és a Henley Festival (Anglia); Voices of Scotland; Festival International de Musique Experimentale (Bourges, Franciaország); Elektrisk Helg (Svédország); Percussive Arts Society International Convention (USA); Festival Europalia (Belgium, Luxemburg, Hollandia); Festival Latinoamericano de Música (Venezuela); ISCM World Music Days (Mexikóváros); Festival Internationen (Berlin); The Green Umbrella (Los Angeles) és még sok más helyen, szólistaként, valamint szimfonikus zenekari kísérettel egyaránt.

 

Ricardo Gallardo repertoárja minden alapvető szóló ütődarabot, ütő és különböző kamarazenei formációkra írt darabot magába foglal. Rengeteg latin-amerikai és európai szerző műveit adta elő, melyek sokszor hagyományos népi hangszerekre íródtak, elektronikával, számítógéppel és média-forrásokkal gazdagítva.

 

Szólistaként és a Tambuco ütőegyüttes zenei igazgatójaként Ricardo Gallardo minden erejét újabb ütős művek előadásának szenteli, emellett a latin-amerikai zeneszerzők hírét is viszi szerte a világon.

 

További információkért kérjük, látogasson el ide: http://www.tambuco.org/jrgoeng.html