Suzana Bartal Temesváron született magyar családban. Szülővárosában kezdett zenét tanulni nyolc éves korában, és tizenkét évesen adta első önálló előadóestjét. 2005-ben Párizsban és Lyonban folytatta tanulmányait a Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse-n, majd 2011 és 2014 között Frankl Péternél a Yale Egyetemen az Egyesült Államokban. Ezenkívül részt vett Schiff András, Leon Fleisher, Menahem Pressler, Paul Lewis és Matti Raekallio mesterkurzusán.

 

A 2013-as New Concert Artists Concerto Competition nyertese, olyan rangos koncerttermekben szerepelt, mint a bonni Beethoven-Haus, a párizsi Salle Pleyel és Radio France, a new yorki Merkin Hall, a londoni Milton Court vagy a velencei Palazzetto Bru Zane. Rendszeresen lép fel Európában, Kínában, Japánban, valamint az Egyesült Államokban.

 

Első lemeze Schumann zongoraművekkel 2016 márciusában jelent meg a Paraty lemezkiadónál, mely a kritikusok elismerésében részesült (France Musique, «Coup de coeur» Radio France Internationale, RTBF Belgique, Radio Classique, Diapason).

Fotó: Jean-Noël Martin

Mint lelkes kamaramuzsikus, olyan művészekkel koncertezett, mint Henri Demarquette, Várdai István, Baráti Kristóf, Benedict Klöckner, Mayu Kishima, Guillaume Sutre, Déborah Nemtanu, Alexandra Soumm, Adrien Boisseau, valamint a Quatuor Zaïde. A kortárs zene közvetítése fontos helyen szerepel pályafutásában, olyan zeneszerzőkkel működött együtt, mint Eric Tanguy vagy Thomas Adès.

 

Suzana Bartalt a Yale Egyetem rendkívüli eredményeinek elismeréseként a Harriet Gibbs Díjjal tüntette ki.  2013-ban és 2014-ben tanársegédként dolgozott az egyetemen, jelenleg Párizsban él.

 

 

Tovább a művésznő honlapjára: https://suzanabartal.com/