Szaller István zenei pályafutását tizenöt éve kezdte. A tizenharmadik éve ez a szaxofonnal. A zeneiskolai évek után a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta tanulmányait Götz Nándornál. A Konzis évek alatt az iskola berkein belül számos díjat kapott, szóló és kamaracsoportokkal egyaránt. Ez idő alatt két évig klarinétot is tanult a szaxofon mellett.

 

2010-ben az Richter János országos szaxofon versenyről 2. díjat hozhatott el.

 

2011-ben eltöltött fél évet a bécsi Vienna Konservatoriumban, majd 2012-ben sikerült felvételt nyernie jelenlegi tanára Lars Mlekusch osztályába a Konservatorium Wien Privatuniversitätre, ahol azóta is igyekszik fejleszteni a tudását.

 

Rendszeresen részt vesz Masterclassokon, az utóbbi négy évben Európa szinte összes „nagy” szaxofontanárával találkozhatott és játszottam nekik (Mario Marzi. Arno Bornkamp, Claude Delange, Christian Wirth, Vincent David, David Brutti, Marie-Bernadett Charrier, Mariano Garcia ).

 

2013-ban Emona, Nemzetközi zenei versenyen ért el 4. helyezést Ljubjanaban, aztán a 2014-es évben az I. Köles István szaxofon versenyen 1. helyezést.

Aktív résztvevője volt a 2012 óta minden évben megrendezésre kerülő Vienna Saxfest-nek.

 

2015-ben a Strassbourg-i Sax Congress keretein belül játszott az iskolája szaxofonzenekarával. Szintén ebben az évben Karlheinz Stockhausen: -Linker Augentanz című művéből készítettek felvételt a Stockhausen Verlag számára.

 

Bachelor diplomáját 2016 októberében szerezte meg.

 

Bariton szaxofonosa a négy kollégájával négy éve az egyetemen alakult The Saxsound Quartett-nek.

 

 

A művész fellépései: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-szaller-istvan.html