Zarina Shimanskaya olyan zenészekkel játszik együtt rendszeresen, mint Nadja Michael és Baráti Kristóf. Szólistaként, zenekarban és kamarazenekarban koncertezett Oroszországban, Európában és Ázsiában.

 

Többek között olyan neves helyeken találkozhattunk vele, mint a Wigmore Hall, Mozarteum, Laeiszhalle Hamburg, Mariinsky Concert Hall, Grand Hall of Moscow Conservatory, Radial System Berlin, a müncheni Juedisches Kulturzentrum, a linzi Zongorafesztivál a Brucknerhausban, a permi Gyagilev-fesztivál, a szentpétervári Stars of The Wight Nights fesztivál. Olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Ravil Martynov, Pavel Gribanov, Vasiliy Valitov és Teodor Currentzis.

Nagy érdeklődéssel fedezi fel és interpretálja a világ zeneirodalmát, mely tükröződik a repertoárján is: szerepel benne Csajkovszkij Első Zongoraversenye és Mozart d-moll zongoraversenye, ezen kívül olyan szerzők munkái, mint Frank Martin, Krzysztof Pendereczki, Alfred Schnittke, és Rodion Shchedrin.

 

Zongoratanulmányokat orosz és európai hagyományokra épülve folytatott, és azóta is folyamatosan  részt vesz mesterkurzusokon olyan művészekkel, mint Arie Vardi, Alexei Lubimov, Leonid Brumberg, Stephen Kovacevich, Alexander Toradze és Leonidas Kavakos.

 

Zarina gyermekkorában arról álmodott, hogy zeneszerző lesz: szülőhelyén, Szentpéterváron járt olyan zeneiskolába, amelyet a kiemelten tehetséges gyerekek számára tartanak fent.  Különleges elismeréssel illette őt a Szentpétervári Filharmóniai Társaság, már 11 éves korában a legendás Leningrad Philharmonia Hall-ban debütált.

 

Zarina Shimanskaya díjat és különdíjat is nyert Bach műveinek előadásáért A XXI. század virtuózai második nemzetközi zongoraversenyén, 1999-ben, Moszkvában. Ugyancsak díjat nyert az 5. Giuseppe Terracciano Nemzetközi Zongoraversenyen (Giffoni Sei Casali, Olaszország, 2009).

 

A 2016-17-es szezonban Zarina Shimanskaya visszatért a Gyagilev Fesztiválra és a Stars of the White Nights Fesztiválra is, ahol két szólóhangversennyel lépnek fel Baráti Kristóffal és Várdai Istvánnal együtt. A szezon különleges eseményei között szerepel még egy Chopin szólóest a berlini Salon Christophori-ban, valamint debütálása a Kaposfest kamarazenekar ünnepségen Kaposváron, Magyarországon, ezen kívül Liederabend Nadja Michael-lel a Bruckner Fesztiválon, valamint egy Zarina Shimanskaya és Barátai koncert a linzi Landhausban.

 

 

A művésznő koncertjei: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-zarina-shimanskaya.html