„Ha Apolló lant helyett hegedűn játszott volna, pontosan így hangzott volna.” Süddeutsche Zeitung

 

Miután 2008-ban az ARD International Music Competition első díját és számos más díját is elnyerte, az Apollon Musagète Kvartett a közönséget és a sajtót is rabul ejtve gyorsan az európai zenei élet meghatározó elemévé vált. A vonósnégyes az European Chamber Music Academy tanára, Johannes Meissl keze alatt tanult, és nagy hatást gyakorolt rá az Alban Berg Kvartett, melynek tagjai a bécsi University of Music and Performing Arts akadémián tanultak. A kvartettet jelölték az ECHO Rising Stars 2010 díjra, amit számos nagysikerű előadás követett nagyhírű európai koncerttermekben. 2012-ben a BBC New Generation Artist díjra is nevezték, amelynek eredményeképp az Egyesült Királyságban turnéztak, valamint a BBC-vel számos felvételt készítettek. 2014-ben a kvartett elnyerte a Borletti-Buitoni Trust Award díjat.

 

Legutóbbi koncertjeik helyszínei az Amsterdam-i Concertgebouw, az Antwerp-i De Singel, a Baden-i Festspielhaus Baden, a Barcelona-i Auditori, Peking, a berlini Konzerthaus és Philharmonie, a brüsszeli Bozar, a hamburgi Ellbphilharmonie,  a Cologne-i Philharmonie, a Leipzig-i Gewandhaus, a londoni Wigmore Hall, a luxemburgi Philharmonie, Milánó, München, a new York-i Carnegie Hall, a párizsi Louvre, Shanghai, a Stockholm-i Konserthuset, Tokió, Toronto, Vancouver, Varsó, Washington, a bécsi Konzerthaus és Musikverein, Koppenhága, valamint a Zürich-i Tonhalle voltak.

 

A 2017/18-as évad fénypontjai voltak: a budapesti fellépések, a Mougins-i Festival de Notre-Dame de Vie, Vevey és a varsói at La Folle Journée, valamint ismét meghívták a kvartettet a Hohenems-i Schubertiade, a Music Toronto, a West Cork Chamber Music Festival és a Wigmore Hall rendezvényeire.

2018 februárjában nagyszabású turné keretében debütálnak az USA-ban, és olyan helyeken lépnek fel, mint Boston, a New York-i Carnegie Hall, Salt Lake City és San Francisco. A kvartett részt vesz a berlini előadócsoport, a Nico and the Navigators előadásában a hamburgi Elbphilharmonie és a berlini Konzerthaus színpadán.

 

Az Apollon Musagète Kvartett olyan elismert kamarazenészekkel dolgozik együtt, mint Martin Fröst, Per Arne Glorvigen, Angelika Kirchschlager, Gabriela Montero és Jörg Widmann. A kvartett fellépett többek között olyan kamarazenei fesztiválokon, mint a Bach Festival Leipzig-ben, a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Chopin Festival Varsóban, Edinburgh International Festival, az Esterhazy String Quartet Festival Eisenstadt-ban, Grafenegg Festival, Heidelberger Frühling, Kissinger Sommer, Musikfest Bremen, Musikfestspiele Mecklenburg-Vorpommern, a Mozartfest Würzburg-ban, Rheingau Music Festival, Schleswig-Holstein Music Festival, valamint a Seetimane Musicali di Ascona és Stresa. Emellett számos szimfonikus koncertsorozatban is részt vett a Wales-i BBC National Orchestra, BBC Symphony Orchestra, Dresden Philharmonic, Philharmonic Orchestra Heidelberg és a Symphony Orchestra Vorarlberg közreműködésével.

 

A kvartett munkájának szerves részét képezi együttműködése ma élő zeneszerzőkkel, mint Konstantia Gourzi és Krysztof Penderecki; a kvartett a vonósnégyesek hagyományos repertoárján felül számos különleges darabot is színpadra visz, sok ezek közül mitikus ihletőjéhez, Apollóhoz kapcsolódik. Emellett huszadik-huszonegyedik századi műveket is rendszeresen előadnak, és számos felvételt készítettek Panufnik és Palester szerzeményeiből.

 

A kvartett ugyancsak műsorra tűzi saját szerzeményeit: Multitude for String Quartet és A Multitude of Shades; ezeket a műveket Doblinger, egy hagyományos bécsi kiadó is áruba bocsátotta. Az együttes debütáló CD-jét az Oehms Classics adta ki 2010-ben, mely remek kritikát kapott és számos díjat is nyert. A kvartett emellett Lutosławski, Penderecki és Górecki műveit is felvette a Decca Classics-nak, melyeket a sajtó ujjongva dícsért. 2014-ben adták ki az Oehms Classics közreműködésével a Russian Soul című ablumukat, amelyen Csakjovszkij, Prokofjev és Sosztakovics művei szerepelnek. A londoni BBC Proms rendezvény keretein belül előadott Beethoven és Weber művek élő felvételeit 2016-ban adta ki a BBC Music Magazine CD.

 

Rendszeres fellépéseik mellett a kvartett az amerikai popénekes, Tori Amos Night of Hunters című CD-jén is dolgozott a Deutsche Grammophon-on. Az albumot 2012-ben ECHO díjjal tüntették ki, majd az előadók közösen koncertezték végig Európát és Amerikát.

 

Piotr Skweres egy Gennaro Gagliano által 1741-ben készített csellón játszik, melyet a MERITO String Instruments Trust kölcsönzött neki. Ezen felül az Apollon Musagète Kvartett külön köszönetet mond a Thomastik Infeld-nek a bőkezű támogatásáért, valamint a Stoffwerk-nek a különleges és személyre szabott fellépőruhákért.

 

További információk a kvartettről: http://www.apollon-musagete.com/