Baráti Kristóf

 

hegedű

Generációjának egyik legkiemelkedőbb magyar hegedűseként Baráti Kristóf rendszeresen fellép hazájában a legnagyobb magyar zenekarokkal, szólóban és kamarazenészként is, 2014-ben pedig Kossuth-díjat kapott, ami Magyarországon adományozható legmagasabb rangú kulturális díj, melyet előtte többek között Schiff András, Ligeti György és Fischer Iván kapott meg.

 

A világ többi részén Baráti kiemelkedő minőségű zeneiségéről híresült el. A 2017/18-as évadban debütál Hollywood Bowl-ban a LA Philharmonic zenekarral, a Munich Philharmonic zenekarral Valery Gergiev vezényletével, és visszatér a Londoni Filharmonikusokhoz, hogy Vladimir Jurowski karmesterrel fellépjen a Royal Festival Hall-ban.

 

Emellett sok más országban is debütál, mint a UK, Hollandia, Finnország, Ausztria, Luxemburg és Londonba is visszatér Gergievvel és a Mariinsky Orchestra zenekarral, akikkel már sokat dolgozott együtt. Az elmúlt évadokban Baráti olyan nagyhírű zenekarokkal lépett fel, mint a Budapesti Fesztiválzenekar, Royal Philharmonic, Deutsches Symphonie Orchester, NHK Symphony, WDR Symphony zenekarok, valamint olyan karmesterekkel, mint Masur, Janowski, Dutoit, Bělohlávek, Saraste, Pletnev, Varga, Fischer Iván, Hrůša, Manze és Temirkanov, és 2016-ban debütált Zürichben is a Tonhalle Orchestra kíséretével, Bringuier vezénylete alatt.

 

Szólistaként és kamarazenészként is Baráti világszerte ad koncerteket olyan partnerekkel, mint Jean-Efflam Bavouzet, Mischa Maisky, Yuri Bashmet, Perényi Miklós, Várjon Dénes, Kocsis Zoltán és Kim Kashkashian. Legutóbbi sikerei közt tartja számon Nikolai Lugansky-val adott koncertjeit Magyarországon és Oroszországban, és 2016-ban nagy sikerrel debütált a Verbier Fesztiválon, ahol Bach összes szólószonátáját és partitáját adta elő, az előbbieket a Medici vette filmre. 2018-ban visszatér a Verbier Fesztiválra, és tizenhét koncertből álló turnéra indul Németországba, valamint fellép Cologne-ban, Hong Kong-ban és debütál az olaszországi Stresa és Merano Fesztiválokon is.

 

Baráti felvételei között megtaláljuk Bach összes szólószonátáját és partitáit, Ysaÿe szólószonátáit, Beethoven és Brahms szonátáit Würtz Klára kíséretével, valamint Mozart, Korngold és Paganini hegedűversenyeit, tervbe vett felvételei között pedig Ravel, Fauré és Franck szonátáit is megtalálhatjuk. A „Lady of Harmsworth” című ráadásdarab-felvételeit így méltatta a Gramophone magazin: „azoknak, akik legédesebb és legvirtuózabb hangján szeretik hallgatni a hegedűt, Baráti az első választásuk.”

 

Baráti zenészcsaládba született, és gyermekkorának nagy részét Venezuelában töltötte, ahol szólistaként az ország legjobb zenekaraival lépett föl, majd visszatért Budapestre, hogy a Liszt Ferenc Zeneakadémián tanulhasson. Később Eduard Wulfson mentoráltja lett, aki pedig Milstein és Menuhin tanítványa volt. Baráti sok fontos díjat nyert, köztük az 1997-es Queen Elisabeth Competition legfiatalabb versenyzőjeként elnyert harmadik díjat és közönségdíjat. Amikor nem hegedű van a kezében, lelkes fényképész és elhivatott sakkjátékos, aki büszkén elmondhatja magáról, hogy majdnem döntetlen meccset játszott Vladimir Kramnik, világbajnok (2000-2007) sakkozó ellen. Kedvelt időtöltése még a siklórepülés, és nagy álma, hogy egyszer saját repülőgépe is lesz.

 

Baráti az Antonio Stradivari által 1703-ban készült „Lady Harmsworth” hegedűn játszik, melyet a Chicago-i Stradivarius Society ajánlott fel neki.

 

 

További információk itt találhatók.