“Felfedezték a cselló új csillagát” Jens Rasmussen, DR Radio, Dánia, 2014.

 

Camille Thomas francia-belga csellistát a francia Grammy-nek számító “Les Victoires de la Musique” rendezvényen az év felfedezettjének jelölték 2014-ben.  Ezt követően a Musiq’3-RTBF őt választotta, hogy képviselje Belgiumot az Európai Műsorsugárzók Uniójának versenyén, ahol elnyerte az első díjat és a “2014 új felfedezettje” címet is.

 

Számos díjat nyert nemzeti és nemzetközi megmérettetéseken egyaránt, ezek közül néhány: a horvátországi Hetedik Antonio Janigro Nemzetközi Verseny, a Yamaha Európai Zene Alapítványának Versenye, az Edmont Baert Verseny és a Léopold Bellan Verseny.

 

A 2017/18-as szezonban jelenik meg az első albuma a Deutsche Grammophonnál, az Orchestre de Lille és Alexandre Bloch karmester közreműködésével. Ő fog játszani Fazil Say Cello Concertojának világpremierjén: a zeneszerző ezt a darabot kifejezetten Camille számára írta. A bemutató 2018 áprilisában lesz a Théátre des Champs-Elysées-ben a Párizsi Kamarazenekar közreműködésével és Douglas Boyd vezénylésével. Meghívást kapott fellépésre a Saatsorchester Hamburggal az Elbai Filharmóniába, a Lucerne Festival Strings-szel a müncheni Herkulessaal-ba, de invitálta még az Orchesrre National de Bordeaux, az Orchestre de l’Opera de Toulon, az Észak-Cseh Filharmonikusok, a Krakkói Filharmónikusok, az Aarhus Szimfonikus Zenekar és az Orchestre de Mass.

 

Rendszeres vendég olyan rangos helyszíneken, mint a Salle Gaveau, a Théátre des Champs-Elysées, a genfi Victoria Hall, a brüsszeli Szépművészeti Múzeum, a Jerusalem Music Center, és a berlini Konzerthaus.

Olyan zenekarok szólistájaként játszik rendszeresen, mint a Sinfonia Varsovia, a Baden-Badeni Filharmonikus Zenekar, a Brüsszeli Filharmonikusok Zenekar, a Szlovák Filharmonikus Zenekar, a Szlovák Rádió Zenekara, a Bretagne-i Szimfonikus Zenekar,  az Orchestre Philharmonique Royal de Liége, az Orchestre Lamoureaux, Orchestre de la Garde Républicaine, Orchestre des Nations-Unies, a La Baule Symphonic vagy a Junge Sinfonie Berlin. Neves karmesterekkel dolgozott együtt: Theodor Guschlbauer, Darrell Ang, Faycal Karoui, Jean-Christophe Ferreaux, Pavel Baleff, Kriistina Poska, Debora Waldman, Giedre Slekyte, David Navaro-Turres, Antoine Marguier, Ratislav Sturou, Aziz Shokhakimov.

 

Az első albumának címe ”A century of Russian Colors”, a Fuga Libera (Outhere) gondozásában jelent meg 2013-ban. A második albumának címe “Réminiscenes” és  francia zene jegyében készült, Julien Libeer zongorista közreműködésével: 2016 tavaszán jelent meg a La Dolce Volta gondozásában,  és többek között elnyerte a CHOC Classica díjat. Beválasztották Rolando Villazon “Stars of Tomorrow” TV-showjába, melyet 2016 márciusában közvetített az Arte csatorna.

 

Camille a berlini Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskolán tanult Frans Helmerson és Wolfgang-Emmanuel Schmidt osztályában.  Együtt dolgozott Marcel Bardon-nal, Philippe Muller-rel Párizsban és Stephan Forck-kal Berlinben.