Duleba Lívia

 

fuvola

Duleba Lívia 1989-ben született Nyíregyházán. Zenei tanulmányait 8 évesen a nyíregyházi Kodály Zoltán Zenei Általános Iskolában kezdte Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy irányítása alatt, ahol kezdetben zongorát tanult, első fuvola óráját 10 éves korában, Szabó Dénesnétől kapta. Középiskolai tanulmányait Miskolcon, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Siklósi Tamásnál folytatta, és a harmadik évtől Dr. Csetényi Gyula fuvolaművész osztályába került, Budapesten. 17 évesen felvételt nyert a Zeneakadémia fiatal tehetségek osztályába, így az egyetem megkezdése előtt már Kovács Lóránt növendékeként folytatta zenei képzését.

 

Első versenyén elnyerte az Elek Tihamér Országos Középiskolai Fuvolaverseny I. díjat és különdíját, majd a Concertino Prága Nemzetközi Zenei Verseny összesített különdíját, melynek köszönhetően Csehország több városát érintő koncertkörúton vehetett részt. 2009-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol Kovács Lóránt és Bálint Jánosnál tanult a Bachelor Diploma megszerzéséig. A németországi Hochschule für Musik Detmold hallgatójaként folytatta tanulmányait, ahol 2016-ban kitüntetéssel diplomázott az egyetem Master és Konzertexamen szólista képzésein, Prof. Bálint János osztályában.

 

Németországban töltött évei alatt a művésznő meghívást kapott többek közt a Mondsee fesztiválra, dolgozott Nicolaus Harnoncourt irányítása alatt, részt vett többek közt a Bayreuth-i ünnepi játékokon, a luxemburgi Solistes Européens, Detmolder Kammerorchester és Göttingeni Szimfonikus zenekar munkájában. Az egyetemi tanulmányok mellett kurzusok látogatásával képezte magát. Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Svájcban, Lengyelországban és Luxemburgban szélesítette tudását olyan neves művészek mellett, mint Emilio Galante, Adorján András, Emmanuel Pahud, Ittzés Gergely, Dejan Gavric, James Galway, Matej Zupan, Bálint János, Gaby Pas-van Riet, Philippe Benoit, Carlo Jans, Gyöngyössy Zoltán, Gudrun Hinze, Ulrich Koella, Ingo Goritzki és Clara Andrada de la Calle.

 

A sárospataki Crescendo Nemzetközi Nyári Akadémián elnyerte a legtehetségesebb hallgatónak járó díjat, valamint az ausztriai Allegro Vivo Nyári Akadémia díját is ő vehette át. Szerbiában legelső nemzetközi versenyén, az Anton Eberst Fuvolaversenyen I. díjat nyert, ezt követően pedig Bán Mátéval közösen a Friedrich Kuhlau Nemzetközi Fuvolaversenyen Németországban is nekik ítélték oda az I. díjat. 2011-ben beválogatták az Európai Unió kiemelt tehetségek számára létrehozott programjába, még ebben az évben mindössze 21 évesen a Magyar Állami Operaház első fuvolása lett. Díjat nyert kamarazene kategóriában Ah Ruem Ahn zongoraművésszel közösen a Kiejstut Bacewicz Nemzetközi Kamarazenei Versenyen Lodz-ban, valamint I. díjat kapott a Michal Spisak Nemzetközi Fuvolaversenyen Katowiceban. 2014-ben, a Krakkói Nemzetközi Fuvolaversenyen az I. díj mellett, a Krzysztof Penderecki Fuvolaverseny legjobb előadásáért járó Különdíjat és a YAMAHA cég Különdíját is megkapta, mely egy ezüst mesterhangszer volt.

 

Európai sikerei után 2015-ben első tengerentúli útján, a Kínában, Guangzhouban megrendezett Aurèle Nicolet nevét viselő világversenyen, a zsűri a II. díjat ítélte neki oda (az elsőt nem adták ki) majd pár hónappal később újabb siker érte, felvételt nyert a Brandenburgisches Staatsorchester zenekarába szólófuvolásként. A zenekarnál egy évet töltött, majd 2016-ban hazaköltözött Magyarországra ahol szólistaként, kamarazenészként, zenekari szólófuvolásként és fuvolatanárként is aktív tagja a hazai zenei életnek. Munkáját elismervén 2016 és 2017-ben második alkalommal ítélték neki oda az állami Fischer Annie Zenei Előadóművészeti Öszöndíjat, és ezzel párhuzamosan 2017-ben a Deutscher Musikrat zenei versenyének Ösztöndíját is elnyerte. Olyan neves zenei világversenyek legjobbjai között szerepelt már, mint a müncheni ARD, Prágai Tavasz, Carl Nielsen, és 2019júniusában a XVI.Tchaikovsky zenei világversenyen 7. díjat kapott az összesített favúvós kategóriában.

 

Az elmúlt néhány évben bemutatkozott a Kaposfesten, Budapest Fesztivál Akadémián, szólistaként koncertezett a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, az Anima musicae Kamarazenekarral a Budapesti vonósokkal, a Budafoki Dohnányi Zenekarral, a Miskolci és Szolnoki Szimfonikusokkal valamint a Nemzeti Filharmonikus zenekarral. Olyan karmesterekkel dolgozott már együtt, mint Nicolaus Harnoncurt, Howard Griffith, Takao Ukigaya, Medveczky Ádám, Kobayashi Ken-Ichiro, Kai Bumann, Christoph König, Boris Schäfer, Ariel Zukermann, Keri-Lynn Wilson, Eötvös Péter és Hamar Zsolt. 2017-2018-ban a Nemzeti Filharmonikusok szólófuvolása, 2017-ben a győri Széchenyi István Egyetem helyettes fuvolatanára, 2018-ban a pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának fuvola főtárgy tanára, illetve a Budapest Fúvósötös alapítótagja.

 

 

További információk itt találhatók.