Farkas Róbert

 

karmester

Farkas Róbert magyar karmester 2011-ben hívta fel magára a klasszikus világ figyelmét, az International Lovro von Matačić verseny harmadik helyezésének, valamint az Opera Award és a Croatian Composer’s Society Különdíjának megnyerésével. Ezt követően együtt dolgozott a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Savaria Szimfonikus Zenekarral és a pécsi Pannon Filharmonikusokkal, valamint rendszeresen vezényeli a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és a Danubia Zenekart.

 

Fellépett már a Berliner Konzerthausorchester, a Berliner Symphoniker, a Leipziger Kammerorchester, a Heidelberger Philharmoniker, a Wuppertaler Sinfonieorchester, a Collegium Musicum Pommersfelden és a Croatian Radio Orchestra, valamint az Australian Youth Orchestra zenekarokkal.

 

Számos klasszikus operát vezényelt már, mint a Cosi fan tutte, a La Traviata vagy a Die Entführung aus dem Serail, de emellett olyan modern és kortárs művekkel is dolgozott, mint Shostakovich: Moskau Tscherjomuschki című műve, vagy a Hindemith: Lehrstück, Rihm: Nietzsche opera Dionysos, Peter Maxwell Davies: The Turn of the Tide, Philip Glass: Echnaton és Johannes Harneit: Abends am Fluss és a Hochwasser című művek.

 

Kreatív és nagy képzelőerővel megáldott zenész-elméjének köszönhetően olyan nemzetközileg is elismert karmesterek nagyrabecsülését vívta ki, mint Fischer Iván, Dimitri Kitajenko és Eötvös Péter, akik mentorként kísérik pályafutását. Emellett részt vett Bernard Haitink, Gianluigi Gelmetti és Jorma Panula mesterkurzusain is.

 

Farkas Róbert Ózdon született, és különféle zenei hatások és hagyományok közt nőtt fel. Ezután kórusvezetést és zenetanári képzést, valamint vezénylést tanult Gál Tamás és Ligeti András keze alatt. 2006-ban megkapta az Erasmus ösztöndíjat, amivel a berlini The University of the Arts intézményében folytatta tanulmányait Lutz Köhler professzor osztályában, melyet a diplomája megszerzésével zárt 2012-ben.

 

2013-ban kezdte meg együttműködését Fischer Ivánnal a berlini Konzerthaus. 2015-től Fischer asszisztenseként ő felelős a Konzerthausorchester Berlin és a Budapesti Fesztiválzenekar produkcióiért. Legújabb sikereként a Budapesti Fesztiválzenekarral való debütálását említhetjük meg. A 2018/19-es évadban átveszi a Fischer Iván által írt „The Gruffalo” című gyermekopera zenei igazgatását a Konzerthausorchester Berlin közreműködésével. Emellett vendékkarmestere a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Danubia Zenekar, valamint a Timisoara és Wuppertal Symphony Orchestra zenekaroknak.

 

 

További információk itt találhatók.