Frankl Péter

 

zongora

Frankl Péter az 1960-as években, fiatal zongoristaként vált ismertté nemzetközi körökben. 1962-ben debütált Londonban, majd 1967-ben New York-ban a Cleveland Orchestra kíséretével, George Szell vezénylete alatt. Ezután világszerte koncertezett olyan zenekarokkal, mint a Chicago, Philadelphia, Boston, Los Angeles, Berlin Philharmonic, Leipzig Gewandhaus, Amsterdam Concertgebouw, Orchestre de Paris, Israel Philharmonic, Budapesti Fesztiválzenekar és még sorolhatnánk. Olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Abbado, Barbirolli, Blomstedt, Boulez, Chailly, Davis, Dorati, Fischer, Haitink, Maazel, Muti, Solti és még sokan mások.

 

Számos turnéja során Koncertezett Japánban, Koreában, Ausztráliában, Új Zélandon, Dél-Afrikában és Brazíliában zenekarokkal, szólistaként és kamarazenészként is. Több, mint húsz alkalommal lépett fel a londoni BBC Promenade Concert rendezvényein és rendszeres vendége az európai Edinburgh, Cheltenham, Aldeburgh, Verbier, Naantali és Casals fesztiváloknak. Az Edinburgh fesztiválon nyújtott előadásainak fénypontjai közt volt, amikor a Britten Concerto-t játszotta a zeneszerző vezénylete alatt, valamint egy nyitókoncert, melyet a Philharmonia Orchestra közreműködésével adott Muti vezénylete alatt, amit a tévében is közvetítettek. Karrierjének másik kiemelkedő előadása volt, ahol a bukaresti Enescu Fesztiválon lépett fel a Budapesti Fesztiválzenekarral, Yehudi Menuhin vezénylete alatt.

 

Rendszeres vendég az Egyesült Államok nyári fesztiváljain Aspen-ben, Chautauqua-ban, Hollywood Bowl-ban, Marlboro-ban, Norfolk-ban, Ravinia-ban, Santa Fé-ben és Yellow Barn-ban. A Frankl-Pauk-Kirshbaum trió több, mint 25 évig koncertezett szerte a világon, ezen kívül a művész olyan vonósnégyesekkel dolgozott együtt, mint az Amadeus, Artis, Bartók, Borodin, Brentano, Fine Arts, Guarneri, Lindsay, Takacs, Tokyo és Vermeer vonósnégyesek.

 

Mesterkurzusokat adott Londonban, Budapesten, Berlinben, Madridban, Pekingben, Hong Kongban és Szöulban is. Nagy számú felvétele közt találhatjuk Schumann és Debussy összes zongoradarabját, Brahms két versenyművét, hegedű szonátáit és trióit, Mozart versenyműveit, hegedű szonátáit és négykezeseit, Bartók szóló darabjait és hegedű műveit, valamint Brams, Schumann, Dvorak, Martinu és Dohnányi zongoraötöseit.

 

Frankl Pétert sok nemzetközi zongoraversenyen kérték fel zsűrinek, mint a Van Cliburn, Rubinstein, Leeds, Santander, Hilton Head, William Kappell, Clara Haski, Paderewski, Marguerite Long, a brüsszeli Queen Elizabeth, Liszt versenyek Budapesten, Utrechtben, Hong Kongban, Shanghaiban, és zsűrielnökként Cleveland-ben.

 

Frankl Péter a Liszt Ferenc Zeneakadémián, Budapesten tanult Hernádi, Kodály és Weiner professzorok keze alatt. Első díjat nyert számos nemzetközi zongoraversenyen. Harminc évnyi munka után, 2017-ben vonult vissza a Yale School of Music intézetében betöltött professzori munkájából. Művészi eredményeinek elismeréseképp megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét és tisztikeresztjét. Tiszteletbeli professzor a Liszt Zeneakadémián. Jelenleg Londonban él.