Juan Pablo Jofre (JP Jofre)

 

bandoneon

Juan Pablo Jofre (JP Jofre) díjnyertes bandoneon játékos és zeneszerző az argentín San Juan városából származik. A New York Times több alkalommal is a Lincoln Center nagy előadóinak egyikeként említi a művészt. Felvételeit a tizennégyszeres Grammy-díjas Paquito D’Rivera-val és az Orpheus Kamarazenekarral készítette el, a táncos koreográfiát pedig Herman Cornejo, az American Ballet Theatre vezető táncosa készítette és adta elő.

 

Előadásokat tartott többek között a Google Talks, TEDtalks, a Juilliard School of Music és a The New School rendezvényein. Az argentínai Nemzeti Művészeti Díj ösztöndíjasaként Jofre számos nagy hírű művésszel dolgozott együtt különböző zenei stílusú előadásokon, mint Paquito D’Rivera, Kathryn Stott, Symphony Silicon Valley, Santa Rosa Symphony Orchestra, Orquesta Sinfónica Nacional de Argentina, San Antonio Symphony, San Diego Symphony, Philippe Quint, Fernando Otero és Fred Sturm.

 

Jofre számos nagyhírű fesztiválon lép fel, mint a Boston-I ünnepségsorozat, Umbria Jazz Festival, Great Performers at Lincoln Center, Seattle Town, Belgorod Music Festival, Sudtirol Jazz Festival, Bachanalia Taiwan, és Lorin Maazel Castleton Festival rendezvényei. A saját komponálású bandoneon koncertjének bemutatójáról ezt írta a Mercury News: “…[Jofre] hátborzongatóan jó zeneszerző és bandoneon játékos.” 2012-ben megemlékező műsort adott elő Argentína Nobel Békedíjasa, Adolfo Perez Esquivel emlékére a Free University of Bolzano és a SudTirol Festival (Olaszország) felkérésére.

 

A JP Jofre Kvintett vezetőjeként a legutolsó albumuk, a “Manifiesto” kiadása óta nemzetközi fellépéssorozatok keretében lép a közönség elé. Jofre jelenleg a második kettősversenyét írja Fransisco Fullana hegedűvirtuóznak ajánlva, a Classical Music Institute of San Antonio, Balearic Islands Symphony Orchestra és a Metropolis Ensemble megbízásából. A közelmúltban újabb felkérést kapott a virtuóz klarinétjátékostól, Seunghee Lee-től egy klarinét-bandoneon kettősverseny megírására. Lemezfelvételeit megjelentette a RoundStar Entertainment (“Hard Tango” című debütáló lemeze, Gustavo Szulansky produceri támogatásával), a Steinway Record Label, az Armenia Mundi és a Progressive Sounds (független kiadó) lemezkiadók.

 

Jofre tizennégy éves korában kezdett el ütőhangszereken és gitáron játszani, majd az argentín Escuela de Musica de la Universidad Nacional de San Juan iskola tanulója lett, ahol dobolni, gitározni, zongorázni, énekelni és komponálni tanult, és cask ezután kötelezte el magát a bandoneon mellett. 2003-ban debütált zeneszerzőként és szóló bandoneon játékosként a mendozai First International Festival of Chamber Music fesztiválon. Erre a koncertre komponálta tizenkét csellóra és bandoneonra írt műveit. 2004-ben Jofre magánórákat vett Martin Ferres-től és egy évvel később a világ egyik legkeresettebb bandoneon játékosa és zeneszerzője, Daniel Binelli osztályába felvételizett. Binelli ajánlásával Julio Pane, a világhíres pedagógus és a legendás Astor Piazzolla Szextett volt bandoneon játékosa keze alatt tanult az Autotransportes San Juan Mar del Plata és a Juan Victoria Auditorium intézmények támogatásával (Nina Galvan ügyvezető igazgató hozzájárulásával).

 

2005-ben Ingrid Zur és George Heyer mesterkurzusának zárókoncertjén Jofre Bach és Piazzolla műveiből összeválogatott műsort adott elő. Ugyanebben az évben Latin-Amerika legnevesebb zenészeivel lépett fel, mint Jairo, Horacio Ferrer és Garello az “Adventures and Triumphs of Argentines in Paris” című könyv bemutatóján a Buenos Aires-I Hall Café Tortoni kávézóban. 2006-ban a Mendocino Tango Szextettel turnézott Spanyolországban, szóló és kamaradarabokat adva elő az International Tango Festival of Granada és a International Tango Festival of Alméria koncertjein. A Granada School for the Bandoneón iskola megnyitó ünnepségén Jofre Rodolfo Montironi bandoneon mesterrel lépett fel.

 

 

További információk a művészről itt találhatók: JP Jofre