Fotó: M. Borggreve

„…a generációja egyik legtehetségesebb hegdűművésze” Süddeutsche Zeitung, Harald Eggebrecht

 

Kirill Troussov, akit fiatalkorától Yehudi Menuhin támogatott és mentorált, mára generációja egyik legjobb hegedűművészeként ismert. Elismert zenekarokkal dolgozik és rendszeres fellépője rangos fesztiváloknak. A nemzetközi sajtó így írja le játékát: „…lenyűgöző elegancia, kifogástalan technika, kivételes zenei érzékenység és gyönyörű hangzásvilág…”

 

Olyan karmesterekkel működött együtt, mint Sir Neville Marriner, Vladimir Fedoseyev, Daniele Gatti, Lawrence Foster, Jiri Belohlàvek, Michail Jurowski, David Stern, Christoph Poppen, Vladimir Spivakov, Mikko Frank és Louis Langrée, valamint olyan nagynevű zenekarokkal, mint a Staatskapelle Berlin, Leipzig Gewandhaus, Orchestre de Paris, Orchestre National de Lyon, Orchestre National de France, Radio Orchestra of Hessischer Rundfunk, Radio Symphony Orchestra of Baden-Baden, Munich Philharmonic Orchestra és a Bamberg Symphony Orchestra, amelyekkel a világ leghíresebb koncerttermeiben és fesztiváljain lépett fel – Tonhalle Zürich, Berliner Philharmonie, Concertgebouw Amsterdam, Palais des Beaux Arts Brüssel, Théâtre du Châtelet, Théâtre des Champs Elysées, De Doelen, NCPA Pekingben, Suntory Hall Tokióban, Auditorio Nacional de Musica Madridban, Verbier Festival, Schleswig-Holstein Festival és a Menuhin Festival Gstaad.

 

Kirill Troussov szenvedélyes és elhivatott kamarazenész, rendszeresen olyan művészekkel lép fel, mint Sol Gabetta, Yuja Wang, Julian Rachlin, Daniel Hope, Joshua Bell, Gautier és Renaud Capucon, Natalia Gutman, Christian Zacharias, Yuri Bashmet, Mischa Maisky és Elisabeth Leonskaja.

A tavalyi zenei évad fénypontjai: Gidon Kremer helyettesítése Párizsban, ázsiai turné a Verbier Festival Chamber Orchestra zenekarral, kivételes előadása a BBC Proms rendezvényén és zsűritagként folytatott tevékenysége nemzetközi versenyeken. Megkapta a “Pro-Europa” európai kulturális díjat, a Yamaha Prize díjat, a Schleswig-Holstein Musik Festival Davidoff-Prize díját és még számot díjat nemzetközi versenyeken.

 

2016-ban Kirill Troussov mesterkurzust adott a salzburgi Mozarteum Egyetem Nemzetközi Nyári Akadémiáján, és zsűritagként visszahívták a “Schoenfeld International String Competition” versenyre Kínában. 2017-ben mesterkurzusokat tartott a salzburgi Mozarteumban, a bécsi European Music Institute intézményében, St. Blaisen-ben, Berlinben és Cremona-ban.

 

Kirill Troussov felvételeit – az EMI Classic-nak készített további felvételei mellett – a nemzetközi sajtó számos díjjal jutalmazta. Yuja Wang-gal együtt szerepelt a művésznő Kurt Masurral készített DVD-jén 2011-ben. 2013-ban adták ki a Staatskapelle Weimar zenekarral készített Schwarz-Schilling hegedűverseny felvételét, Mendelssohn kamarazenei műveit pedig 2014-ben vette lemezre.A “Memories” (MDG) és az “Emotions” (MDG) című albumait fennhangon dícsérte a nemzetközi sajtó és a nagyközönség egyaránt – többek között a Süddeutsche Zeitung és a francia szaklap, Diapason is.

 

Tanulmányait Zakhar Bron és Christoph Poppen növendékeként végezte. Mentorai Igor Oistrach, Herman Krebbers és Sir Yehudi Menuhin voltak.

 

Kirill Troussov Antonio Stradivari 1702-es “Brodsky” hegedűjén játszik, melyen Adolph Brodsky hegedűművész játszotta el a világon elsőként Csajkovszkij hegedűversenyét 1881. december 4-én.

 

További információk a művészről: https://troussov.com/