Kiss-B. Atilla

 

tenor

Kiss-B. Atilla (Bánffyhunyad, 1963.) Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (tenor), akadémikus, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, egyetemi oktató, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanára, a Magyar Állami Operaház örökös tagja és a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjének birtokosa.

 

A kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia ének és opera szakán szerzett diplomát. Tanárai Kriza Ágnes, Alexandru Fărcaş és Gheorghe Roşu voltak. Két évig a Conservatoire de musique de ville de Luxembourg ösztöndíjasaként Ionel Panteánál tanult ének- és operaművészetet. A prágai Mozart akadémián Eva Blahova, Kerstin Meyer és Ionel Pantea tanítványa volt. Részt vett Luisa Bosabalian és Mariana Nicolesco mesterkurzusain is. 1991-ben debütált a kolozsvári operában.

 

1992-ben Erkel Ferenc Bánk bán című operájának címszereplőjeként mutatkozott be a Gyulai Várszínházban. A Magyar Állami Operaházban1999-ben lépett először színpadra Szokolay Sándor Szávitri című operájában Szattjaván szerepében. Elsősorban hőstenor szerepeket énekel. A klasszikus repertoár mellett feladatának tekinti a magyar és az egyetemes operairodalom kortárs zeneszerzői műveinek a tolmácsolását is. Fellépett a barcelonai Liceu Opera színpadán, Berlinben a Komische Operben, Bernben, a Bukaresti Nemzeti Operában, Prágában,Varsóban, Pozsonyban, Ljubljanában, a Tokiói Nemzeti Operában, a Párizsi Nemzeti Operában, Marseille-ben, Nantes-ban, Rouen-ban, Monte Carlóban, Torontóban. Oratóriumokat és kantátákat is énekel. Káel Csaba filmjének, az Erkel Ferenc operájából forgatott Bánk bán-nak a címszereplője. A filmet az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos fényképezte.

 

2013 óta Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, 2017 óta az MMA elnökségi tagja. 2012-2014 között a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának adjunktusaként klasszikus éneket, dal- és operaéneket oktat. 2014-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszékének az oktatója. 2019. február 1-től a Budapesti Operettszínház főigazgatója. Megbízatása 5 évre szól.

 

 

További információk itt találhatók.