Stephan Koncz

 

cselló

Stephan Koncz generációja egyik legsokszínűbb zenészeként szerezte hírnevét, és igen sokoldalú karrierrel büszkélkedhet: szólista, kamarazenész, zeneszerző és hangszerelő, karmester és a Berlin Philharmonic tagja.

 

Elkötelezett kamarazenészként Koncz olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Leonidas Kavakos, Lisa Batiashvili, Janine Jansen, Antoine Tamestit, Gautier Capuçon, Gerald Finley, Thomas Hampson, Rudolf Buchbinder, Emmanuel Pahud és Andreas Ottensamer.

 

Több projektnek is tagja, mint a „The 12 Cellists of the Berlin Philharmonic”, „Philharmonix” (egy különleges együttes, melyet a Bécsi és Berlini Philharmonikusok tagjai alapítottak, és különféle zenei élményeket kínálnak, mint hagyományos magyar/román vigányzene, bécsi zene, Klezmer és latin jazz), valamint egy izgalmas, új vonósnégyes projektben is szerepel, Ray Chen, Noah Bendix-Balgley és Amihai Grosz társaságában, mely a “Made In Berlin” nevet viseli.

 

2015-ben Koncz karmesterként is debütált az Berlin Philharmonic Easter Festival rendezvénysorozatán Baden-Baden-ben, ahol a „Der Rosenkavalier” kamarazenekarra átdolgozott, opera verziójának előadását vezette a Berlin Philharmonic tagjainak közreműködésével.

 

A zeneszerzés és hangszerelés iránti szenvedélyének köszönhetően számos művét vették lemezre olyan kiadók, mint a Deutsche Grammophon és a Sony Classical Music. Darabjait olyan zenekarok és zenészek adták már elő, mint a Berliner Philharmoniker, Mariss Jansons, Andreas Ottensamer, Yannick Nézet-Séguin, Leonidas Kavakos, Janine Jansen, Renaud Vapucon, Thomas Hampson, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Nils Münkemeyer és Emmanuel Pahud.

 

Stephan Koncz 1984-ben, Bécsben született egy ausztiai-magyar családban. Cselló tanulmányait nyolc évesen, a bécsi University for Music intézményében kezdte Valentin Erben (Alban Berg Quartet) keze alatt. 2000-től a Vienna Philharmonic első csellistájával, Nagy Róberttel tanult tovább, miközben két szakot végzett egymás mellett, zeneszerzést és hangszerelést is tanult. Továbbá mesterkurzusokon vett részt Steven Isserlis, Daniel Barenboim és Heinrich Schiff keze alatt.

 

2006 és 2008 között a Berlin Philharmonic Orchestra Academy intézményébe nyert ösztöndíjat, ahol a zenekar első csellistája, Ludwig Quandt alatt tanult. A Vienna State Opera Orchestra / Vienna Philharmonic tagjaként eltöltött évei után (2008 szeptemberétől) helyet nyert a Berlin Philharmonic zenekarban, melynek 2010 óta tagja.

 

Stephan Koncz a Jean-Baptiste Vuillaume (Pátizs) által 1840-ben készített csellón játszik.