Fotó: Christian Hartmann

Kristóf Réka

 

szoprán

Kristóf Rékát az éneklés és a zene egész életében elkísérte. Komáromban, szülővárosában már gyerekkorában zongorázni tanult. A gimnázium után közgazdász tanulmányai mellett Győrött a Richter János Konzervatóriumban Dobi-Kiss Veronika tanítványaként ismerte meg igazán az énekesi munka szépségeit. Ezt követően a brémai Zeneművészeti Főiskolán Thomas Mohr és Laki Krisztina osztályában fejlődött.

 

2018 nyarán a müncheni August Everding Színiakadémia operaszakos hallgatójaként diplomázott, énektanára Fenna Kügel-Seifried volt. Tanulmányai során már több szerep megvalósítására volt lehetősége. Énekelte például Juliska szerepét E. Humperdinck híres meseoperájában, a „Jancsi és Juliskában”. A főiskolán kívül több operaházban is bemutatkozott már. 2018-ban a Bajor Állami Operaház endégénekeseként Richard Strauss „Rózsalovag” c. operájában a Kalaposnő, Ernst Krenek „A diktátor” c. operájában pedig Charlotte szerepében volt látható.

 

Kristóf Réka munkásságában kiemelkedő szerepet kap a régi zene. Az Osnabrücki Színházban volt szerencséje egy ritkán játszott Telemann Operában, melynek címe: „Don Quichott Comacho esküvőjén” szólót énekelnie. 2017 őszén az Accademia di Monaco zenekarral Joachim Tschiedel vezénylésével Franz Xaver Sterkel „Il Farnace” c. operájának címszerepét alakította. Az előadást a Bajor Rádió közvetítette. Szintén az Accademia di Monaco kíséretével 2019 márciusában jelent meg „In furore” c. debütáló lemeze, amelyen A. Vivaldi és G. F. Händel motettái hallhatóak.

 

A közönség Kristóf Rékát az operaszínpad mellett számos koncerten is hallhatja. Szólóestje a new yorki Carnegie Hallban pályájának egyik kiemelkedő eseménye volt. 2017 decemberében közreműködött a Nemzeti Ének- és Zenekar koncertjén Hamar Zsolt vezényletével a MüPában. 2018-ban a pécsi Kodály Központban a Pannon Filharmonikusokkal Richard Strauss Négy utolsó dal c. ciklusát énekelte Ligeti András dirigálásával. A 2018/19-es évadtól a Trieri Színház magánénekese, ahol Donna Elvira, Frau Fluth, Almaviva grófnő, Mimì szerepei mellett Poulenc La voix humaine monooperájában láthatja a közönség.

 

Kristóf Réka több versenygyőzelmet tudhat magáénak. 2018-ban a düsseldorfi Anton Rubinstein Akademie énekversenyének első díját nyerte el. Szintén 2018-ban a Nürnbergi Mesterdalnokok énekverseny középdöntőse volt. 2017-ben a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny abszolút győztese, a brémai Wagner Társaság és a Deutsche Bühnenverein ösztöndíjasa volt.