Fotó: Raffay Zsófia

Lukács Miklós

 

cimbalom

Lukács Miklós a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze. A kortárs zene, jazz és a különböző népek zenéi tökéletes szimbiózisban állnak művészetében. Több cimpalommű született a képességeire komponálva, ilyen többek között Eötvös Péter: da capo című műve, Bella Máté: Sounds of Generations Y-Part II című cimbalomversenye, valamint Fekete Kovács Kornél, Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán, Bacsó Kristóf, Vukán György cimbalomversenyei és Borbély Mihály kettősversenye, melyet cimbalomra és tárogatóra komponált.

 

Eddigi pályafutása alatt olyan zenekarok szólistája volt, mint a BBC Symphony Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande, RAI National Symphony Orchestra, Philharmonisches Straatsorchester Hamburg, ORF Vienna Radio Symphony Orchestra, Remix Ensemble, Israel Contemporary Players, Ensemble Musikfabrik, Ligeti Ensemble, UMZE Kamaraegyüttes és a THReNSeMBle. A jazz műfajában olyan világsztárokkal játszott együtt, mint Charles Lloyd, Archie Shepp, Steve Coleman, Bill Frisell, Chris Potter, Uri Caine és Frank London.

 

Több, mint ötven lemezen hallhatjuk játékát, melynek egyharmadát saját produkciójával készítette. Koncertjeiről és lemezeiről folyamatosan beszámolnak nem csak nemzetközi és hazai szaklapok, hanem olyan újságok is, mint a The New York Times, Chicago Tribune és a The Guardian.

 

2001 óta a Rajkó-Talentum Tánc- és Zeneművészeti Iskola tanára, illetve tanított a Snétberger Zenei Tehetség Központban is.

 

Munkásságát eddig a Magyar Örökség, Magyar Művészetért, valamint kétszeres Artisjus és Gramofon díjjal jutalmazták.

 

 

További információk itt találhatók.