„Egy kiváló zenész, kimeríthetetlen energiákkal, aki bármilyen kihívással képes megbirkózni” (Gramophone)

 

Sayaka Shoji az első japán és egyben a legfiatalabb zenész is, aki első díjat nyert a Paganini Competition versenyen 1999-ben. Olyan világszerte elismert karmesterekkel koncertezett, mint Yuri Temirkanov, Zubin Mehta, Lorin Maazel, Sir Colin Davis, Wolfgang Sawallisch, Kurt Masur, Mariss Jansons, Semyon Bychkov, Myung-Whun Chung, Riccaldo Chailly, Vladimir Ashkenazy, Paavo Järvi és Sir Antonio Pappano.

 

A közelmúltban olyan zenekarokkal lépett fel, mint az Orchestre Philharmonique de Radio France (Osmo Vänskä), The Mariinsky Orchestra (Valery Gergiev), NDR Sinfonieorchester (Krzysztof Urbański), Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia (Gianandrea Noseda), Tonkustler Orchestra (Yutaka Sado), NHK Symphony Orchestra (Vladimir Ashkenazy), és a St Petersburg Philharmonic (Yuri Temirkanov). Emellett repertoárján tartja Krzysztof Penderecki hegedűversenyét, melyet maga a szerző vezényel.

 

Yuri Termikanov, aki régóta Sayaka mentora és támogatója, rendszeresen meghívásokkal látja el 2001 óta. Együtt koncerteztek Oroszországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Spanyolországban, Írországban, Belgiumban, Litvániában, Olaszországban, Mexikóban, Japánban és az Egyesült Államokban. 2012-ben lemezre vették Prokofjev hegedűversenyeit, 2017-ben pedig Beethoven és Sibelius hegedűversenyeit, mindkét albumot a Deutsche Grammophon adta ki.

Sayaka Tokióban született, majd korai gyermekkorát Siena-ban, Olaszországban töltötte, ahol öt évesen kezdte el hegedűtanulmányait. 1995 és 2000 között az Accademia Musicale Chigiana növendéke volt Uto Ughi és Riccardo Brengola tanítványaként. Tizenhárom évesen egy évig Németországban tanult Saschko Gawriloff tanítványaként. 1998-ban visszaköltözött Németországba, majd a Hochschule für Musik Köln akadémián, Zakhar Bron keze alatt diplomázott 2004-ben.

 

1997-ben debütált a bécsi  Lucerne Festival és Musikverein rendezvényeken, Rudolf Baumgartnerrel egy színpadon. Két évvel később első díjat nyert az 1999-es Paganini Competition versenyen. Legnagyobb támogatója Zubin Mehta volt. Amikor Shoji 2000-ben meghallgatásra ment hozzá, ő azonnal megváltoztatta az időbeosztását, hogy a következő hónapban felvehessék az Israel Philharmonic zenekarral Shoji első felvételét, majd meghívta a Bavarian State Operába és a Los Angeles Philharmonic zenekarhoz fellépni. Azóta számos elismert zenekartól kapott meghívást, mint a  Berlin Philharmonic, London Symphony Orchestra, Philharmonia Orchestra, New York Philharmonic, Baltimore Symphony, St. Petersburg Philharmonic Orchestra, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia és a WDR Symphony Orchestra.

 

Sayaka szólistaként és kamarazenészként is rendszeresen fellép olyan fesztiválokon, mint a Verbier, Annecy, Ravenna, Prague Spring, Settimane Musicale di Chigiana, Beethovenfest Bonn és a Rencontres Musicales d’Evian. Nemrég debütált szólistaként a londoni Wigmore Hall-ban, ahol többek között Toshio Hosokawa újonnan kiadott szóló hegedűdarabját is előadta. 2014-ben Menahem Pressler-rel is turnézott, az előadásukat élőben közvetítették. Sayaka Gianluca Cascioli zongoraművésszel lemezre vette Beethoven hegedű-zongora szonátáit 2015-ben.

 

Sayaka az 1792-ben készült Recamier Stradivari-n játszik, melyet az Ueno Fine Chemicals Industry Ltd. bocsátott rendelkezésére.

 

További információk a művésznőről: http://www.sayakashoji.com/