Fotó: Radovan Šubín

Josef Špaček

 

hegedű

Josef Špaček generációja egyik legjelentősebb hegedűsévé nőtte ki magát. Tanulmányait Itzhak Perlman, Ida Kavafian, Jaime Laredo és Jaroslav Foltýn keze alatt folytatta a New York-i Julliard School, a Philadelphia-i Curtis Institute of Music és a prágai Prague Conservatory intézményekben. Az International Queen Elisabeth Competition verseny díjazottja volt, és érmeket nyert az újzélandi Michael Hill International Violin Competition, a dániai Carl Nielsen International Violin Competition és a New York-i Young Concert Artists International Auditions versenyeken.

 

A közelmúlt kiemelkedő eseményei és a közelgő koncertek között megtaláljuk debütálását olyan zenekarokkal és karmesterekkel, mint az Orchestre de Paris és Krzysztof Urbański, az Orchestre Philharmonique du Capitole de Toulouse és Thomas Søndergård, a Bamberger Symphoniker és Manfred Honeck, a Scottish Chamber Orchestra és Maxim Emelyanchev, a Helsinki Philharmonic Orchestra és Michael Sanderling, az Antwerp Symphony Orchestra és David Zinman, az Orchestre Philharmonique de Strasbourg és Aziz Shokhakimov, az Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo és Tomáš Netopil, a Stavanger Symphony Orchestra és Christian Vasquez, a Symfonieorkest Vlaanderen és Daniel Blendulf, a Kyoto Symphony Orchestra és Eliahu Inbal, valamint a Netherlands Philharmonic Orchestra és Marc Albrecht. Emellett fellép szólistaként a Czech Philharmonic Orchestra zenekarral Prágában és turnén is, Semyon Bychkov, Jakub Hrůša és Thomas Adès karmesterek vezényletével.

 

Karrierjének további fénypontjai a Czech Philharmonic Orchestra és Valery Gergiev közreműködésével adott koncertje, visszatérése az Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI Torino zenekarral James Conlon vezényletével, rotterdami debütálása a Rotterdam Philharmonic Orchestra zenekarral és Jiří Bělohlávek karmesterrel, berlini debütálása a Konzerthausorchester Berlin zenekarral és Thomas Sanderling karmesterrel, az Amsterdam Concertgebouw-i debütálása a Netherlands Philharmonic Orchestra zenekarral és Thomas Søndergård karmesterrel, tokiói debütálása a Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra zenekarral és Jakub Hrůša karmesterrel, debütálása az Orchestra di Padova e del Veneto zenekarral és Gerard Korsten karmesterrel, a Sønderiylland Symphony Orchestra zenekarral és Johannes Wildner karmesterrel, a Symfonieorkest Vlaanderen zenekarral és Adrien Perruchon karmesterrel (a koncertet a Mezzo Live HD TV közvetítette) és szóló debütálása többek között a Washington-i Kennedy Center és a San Diego-i La Jolla koncerttermekben.

 

Az előbbiekben említett zenekarokon kívül Josef Špaček koncertezett Európa, az Egyesült Államok és Ázsia színpadain olyan zenekarokkal, mint a Philadelphia Orchestra, Prague Philharmonia, Orchestre Philharmonique du Luxemburg, Essener Philharmoniker, Tonkünstlerorchester Niederösterreich, Orchestre National de Belgigue, Malaysian Philharmonic Orchestra, Orguesta Filarmónica de Málaga, Auckland Philharmonia Orchestra, Kansas City Symphony és a Queensland Symphony Orchestra.

 

A néhai Jiří Bělohlávek teljes odaadással támogatta Josef Špaček-et és rendszeresen hívta magával fellépni. Emellett olyan karmesterekkel is dolgozik, mint Seymon Bychkov, James Conlon, Christoph Eschenbach, Asher Fisch, Valery Gergiev, Roy Goodman, Jakub Hrůša, Manfred Honeck, Eliahu Inbal, Jun Märkl, Rossen Milanov, Tomáš Netopil, Thomas Sanderling, Thomas Søndergård és Krzysztof Urbański.

 

Josef Špaček szólókoncerteket is ad és kamarazenei fesztiválokon is koncertezik Európa (többek között a prágai Rudolfiunum, a bécsi Konzerthaus, az Evian Festival, a Kaposfest és a Schloß Elmau rendezvénysorozatain), Ázsia és az Egyesült Államok színpaadin (többek között a Kennedy Center, a San Diego-i La Jolla, a Cleveland-i ChamberFest és a Nevada Chamber Music Festival rendezvényein).

 

A Supraphon kiadó adta ki elismert felvételeit Dvořák és Janáček hegedűversenyeiből és a Suk fantáziából, melyeket a Czech Philharmonic Orchestra zenekar és Jiří Bělohlávek karmester közreműködésével vett fel (a dícsérő szavak között megtaláljuk többek között a The Sunday Times „A hét felvétele”, a MusicWeb International „A hónap és az év felvétele” és a Diapason öt csillagos értékeléseit is), valamint lemezre vette Smetana, Janáček és Prokofjev hegedű-zongora szonátáit is Miroslav Sekera közreműködésével. 2010-ben a Naxos kiadónak vettel fel H. W. Ernst műveit. Első lemeze, melyet 2006-ban adtak ki, többek között Eugéne Ysaye hegedű szólószonátáinak teljes felvételét is tartalmazza.

 

A Czech Philharmonic Orchestra koncertmestereként is dolgozott, ő volt a legfiatalabb művész ezen a poszton a zenekar történetében. 2016 januárjában a zenekar a „Társművész” címet adta neki.

 

Josef Špaček az 1732 körül készült „LeBrun; Bouthillard” Guarneri del Gesù hegedűn játszik, az Ingles & Hayday jóvoltából.

 

 

További információk itt találhatók.