Fotó: Andrej Grilc

Diana Tishchenko

 

hegedű

Diana Tishchenko ukrán hegedűművész az elmúlt évek egyik legizgalmasabb feltörekvő tehetsége, akit a The Strad úgy jellemzett, mint aki ” megbabonázza a közönséget kifejező testbeszédével és erős személyiségével”. A közelmúlt és közelgő koncertjeinek fénypontjai között megtaláljuk fellépéseit a Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, a Hamburger Symphoniker, Munich Chamber Orchestra, Orchestre National d’Ile de France, Orchestre Philharmonique de Strasbourg, Orchestre National des Pays de Loire, Baden-Baden Philharmonic és Shenzhen Symphony Orchestra zenekarokkal, olyan karmesterek vezényletével, mint Lahav Shani, Joshua Weilerstein, Yaron Traub, Ion Marin és Christian Ehwald. A nagyobb fesztiválokon való fellépései közül kiemelkednek a Salon de Provence 2019-ben, a Verbier Festival, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, a Salzburg Chamber Music Festival és az Internationales Musik Festival Koblenz színpadain való megjelenése, valamint a La Folle Journée de Nantes 2019-es zárókoncertje, melyet világszerte milliók láthattak élő közvetítésben.

 

A Joshua Weilerstein által vezetett DSO Berlin zenekar közreműködésével, a Berlin Philharmonie-ban tartott debüt koncertjét a német Der Tagesspiegel újság nagy elismeréssel fogadta, így dícsérte az előadást : “[Tishchenko] már Dmitri Shostakovich első csellóversenyének kezdő hangjaival megragadja a hallgatót… Folyamatos intenzitású, részletgazdag játékával felnyitja szemünket a mű legbelsőbb drámai érzelmeire […] Egyszerűen zseniális!”

 

A 2018-as év nagyon jelentős év volt Diana számára. Novemberben megkapta a legendás Long-Thibaud-Crespin International Competition (Párizs) versenyen megkapta Grand Prix Jacques Thibaud díjat Renaud Capuçon elnöklésével, ahol a díj részeként kölcsön kapott egy Giovanni Battista Guadagnini által 1754-ben készített hegedűt az Anima Music Foundation egyesülettől, valamint egy lemezfelvételre is leszerződött a Warner Classics & Erato kiadóval, melynek megjelenési határidejét 2019 őszére tűzték ki.

 

2018 júliusában Diana meghívást kapott a Verbier Festival-ra a fesztivál akadémiájának tagjaként, ahol Mozart harmadik hegedűversenyét játszotta el a Verbier Festival Chamber Orchestra zenekarral, és mesterkurzusokon vett részt Takács-Nagy Gábor, Mihaela Martin, Keller András és Pinchas Zuckerman keze alatt.

 

Diana mindig is elhivatott kamarazenész volt, és 2018 májusában beválasztották a “Chamber Music Connects the World”, a kétévente megrendezett nagyhírű ünnepély csapatába a Kronberg Academy szervezésében, ahol olyan művészekkel lépett fel, mint Gidon Kremer, Steven Isserlis és Christian Tetzlaff.

 

Diana számos nemzetközi verseny kitüntetettje, mint a Shanghai Isaac Stern International Violin Competition 2018, Felix Mendelssohn-Bartholdy Music Academy Berlin Competition 2017 (első hely), 2014 Lyon International Chamber Music Competition (első hely a hegedű-zongora duó kategóriában), a müncheni International ARD Competition és a moszkvai David Oistrakh International Violin Competition.

 

Diana Tishchenko a Krím-félszigeten, Ukrajnában született 1990-ben, hegedű tanulmányait már hat évesen elkezdte Tamara Mukhina keze alatt a kievi Lysenko Special Music School intézményben, majd Ulf Wallin professzor keze alatt folytatta a berlini Hochschule für Musik Hanns Eisler intézményben. Tizennyolc évesen a Gustav Mahler Youth Orchestra zenekar tagja, majd később a valaha volt legfiatalabb koncertmestere lett, ahol olyan művészekkel lépett fel Európa legnagyobb nevű színpadain, mint ir Colin Davis, Franz Welser-Möst, Herbert Blomstedt, Antonio Pappano és Daniele Gatti. Berlini tanulmányai során Diana Wallin professzor tanársegédjeként, majd később docensi pozícióban is dolgozott. Diplomakoncertjén Prokofjev második hegedűversenyét adta elő a  Konzerthaus Berlin színpadán, Lahav Shani karmester vezénylete alatt. Tanulmányai alatt további inspirációt merített Boris Kuschnir, Ferenc Rados, Rita Wagner, Saschko Gawriloff, Steven Isserlis és Sir Schiff András munkásságából.

 

 

További információk itt találhatók.