Fotó: Marco Borggreve

Uxía Martínez Botana

 

nagybőgő

A No treble nevű amerikai nagybőgős magazin beválasztotta a világ tíz legjobbja közé, a nemzetközi kritikusok az intenzív játékáért és kivételes technikájáért méltatják. Hat évesen kezdte zenei tanulmányait Witold Patsevich, a Moscow Virtuosos Orchestra tagjának irányításával. Spanyolországban folytatta a nagybőgőzést, majd később Hollandiában végzett a Conservatorium Van Amsterdamban, Peter Stotjin vezényletével.

 

Olyan zenekarokkal lépett fel, mint a The Royal Concertgebouw Orchestra, jelenleg pedig szólamvezető a Brüsszeli Filharmonikusoknál, valamint tavaly január óta a Weinberger Kammerorchesternél is, Takács-Nagy Gábor irányítása alatt. Olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Martha Argerich, Emmanuel Pahud, Khatia Buniatishvili, Daniel Baremboin, Mario Brunello, Mikhail Pletnev, Heinrich Schiff és Simon Rattle.

 

A zenekarokkal való együttműködés mellett Uxía Martínez Botana szólistaként és kamarazenészként is jelentős karrierrel büszkélhedhet. 2014-ben adta első szóló estjét az amszterdami Concertgebouw színpadán, a The New European Ensemble közreműködésével. Szólistaként olyan kiemelkedő esteket adott, mint Wladimir Rosinskij zeneszerző darabjainak premier koncertjét. 2017 februárjában a Galíciai Szimfonikus Zenekarral adta elő Rosinskij újabb műveit, Dima Slobodeniouk vezénylete alatt. További szólóesteket adott a Luxembourg Philharmonie Hallban, valamint Hollandiában, Belgiumban és Spanyolországban.

 

A The Walker’s nevű japán zenei magazin tavaly az év zenészének választotta. Ugyanebben az évben bekerült a University of Florence zenei részlegének évkönyvébe. Tavaly február óta a The English Lady nevű, 1800 körül készült hangszeren játszik a The National Dutch Musical Instrument Foundation szponzorációjának részeseként. A Ludwig Neuner nevű, 1854-ben készített nagybőgő is nála van, egy privát támogató jóvoltából.

 

 

További információk itt találhatók.