Marco Borggreve

Veit Hertenstein német brácsistát így méltatták a kritikusok: „figyelemreméltó pontossággal, elhivatottsággal és hatalmas kifejezőerővel játszik” (Augsburger Allgemeine 2013); „érett és megfontolt zeneiséggel és technikával játszik, sötét, mézszerűen édes tónussal” (The Boston Musical Intelligencer 2013). Hertenstein professzorként tanít a német Muskhochschule Detmold és az angol Manchester-i Royal Northern College of Music akadémiákon. Ezen felül tagja az Orion vonós triónak is.

 

Hertenstein meghívást kapott a Marlboro Music Festival, a Seiji Ozawa International Music Academy, a Viola Space Festival Tokyo, a Gstaad-i Menuhin Festival és a Verbier Festival rendezvényeire, ahol elnyerte a “Henri Louis de la Grange” díjat. Valamint többször meghívták a La Folle Journée Festival rendezvényeire Nantes-ban és Tokióban is.

 

Kamarazenészként együtt dolgozott a Wanderer Trióval, a Modigliani és az Ysaye Vonósnégyesekkel, Brigitte Engerer-rel, Valentin Erben-nel (Alban Berg String Quartet) és Midori-val.

 

Az Egyesült Államokban Hertenstein olyan koncerttermekben lépett fel, mint a New York-i Merkin Hall és a Kenendy Center in Washington D.C.-ben, miután első díjat és nyolc előadóművészi díjat nyert a 2011-es New York-i Young Concert Artists International Auditions versenyen.

 

Hertenstein számos híres verseny első díját nyerte el. 2009-ben ő volt az első brácsista, aki megnyerte a European Broadcasting Union (EBU) New Talent Competition versenyét Szlovákiában, melyet Yehudi Menuhin alapított. Az első Tokyo International Viola Competition (2009) díjazottja lett. 2007-ben első brácsistaként nyert első díjat a zürichi Oprheus Competition versenyen (Svájc).

A Pro Helvetia alapítvány megbízásából Nicolas Bolens svájci zeneszerző egy brácsaversenyt írt neki, melyet 2014-ben, Genfben mutattak be először.

 

Hertenstein Augsburg-ban, Németországban született, és először hegedülni tanult öt éves korától, majd tizenöt évesen tért át brácsára. 2009-ben kitüntetéssel diplomázott a genfi Haute Ecole de Musique akadémián, ahol Nobuko Imai zongoristával dolgozott együtt. Ihletet merített továbbá Kurtág György, Krzysztof Penderecki, Nagy-Takács Gábor, Yuri Bashmet és Kim Kashkashian munkásságából is.

 

2011 és 2017 között Hertenstein a Basel-i Szimfonikus Zenekar első hegedűse volt Svájcban.

 

 

További információk: http://www.veit-hertenstein.de/sitemap-2/styled/CV.html