Fotó: Marco Borggreve

Alexei Volodin

 

zongora

A különleges érzékenységéről és briliáns technikai tudásáról híres Alexei Volodin a legiemelkedőbb zenekarokkal lép színpadra. Rendkívül színes repertoárjában Beethoven és Brahms darabjaitól kezdve Csajkovszkij, Rahmanyinov, Prokofjev és Szkrjabin művein át Gerschwin, Schhedrin és Medtner alkotásai is megtalálhatók.

 

A 2018/2019-es évadban Volodin az Orchestre symphonique de Montréal, NCPA Orchestra China, BBC és a Bournemouth szimfonikus zenekarok kíséretében lép színpadra, illetve debütál a Gulbenkian Orchestra, Japan Century Symphony Orchestra, St Petersburg Philharmonic és a New Japan Philharmonic Orchestra közreműködésével. A közelmúlt kiemelkedő koncertjein az Orchestre de la Suisse Romande, Antwerp Symphony Orchestra és a The Mariinsky Orchestra közreműködésével lépett közönség elé, Dima Slobodeniouk, Kent Nagano, Robert Trevino és Valery Gergiev vezénylete alatt.

 

Turnéja alatt Spanyolország különböző részein lép fel a Tchaikovsky Symphony Orchestra kíséretével, Vladimir Fedoseyev vezényletével. Az elmúlt évadokban Németország és Svájc színpadjain lépett fel az SWR Sinfonieorchester zenekarral és Pietari Inkinen-nel, Németországban fellépett a Polish National Radio Symphony Orchestra zenekarral Alexander Liebreich vezetése alatt, valamint Latin-Amerikában is megfordult a Russian National Orchestra közreműködésével, Mikhail Pletnev vezényletével.

 

Volodin rendszeresen ad szólókoncerteket és olyan nagyhírű színpadokon lépett fel, mint a Wigmore Hall, Wiener Konzerthaus, Amsterdam Concertgebouw, LSO St. Luke’s, a barcelonai Palau de la Música és a Mariinsky Theatre. Koncerteket adott a Paris Philharmonie, a londoni International Piano Series, Great Hall of the Moscow Conservatoire, Alte Oper Frankfurt, a müncheni Herkulessaal, Tonhalle Zürich és a madridi Auditorio Nacional de Música színpadain.

 

Aktív kamarazenészként hosszú ideje dolgozik együtt a Borodin Kvartettel, akikkel rendszeresen fellép. Olyan kamarapartnerekkel zenél együtt, mint Janine Jansen, Julian Rachlin, Mischa Maisky és Sol Gabetta, valamint a Modigliani Kvartett, Cuarteto Casals és a Cremona Kvartett.

 

Volodin legújabb albumában (Mariinsky kiadó) Prokofjev No.4-es zongoraversenyét játszotta fel Gergiev vezényletével. 2013-ban a Challenge Classics-szal adta ki Rahmanyinov szólódarabjait. Emellett Schumann, Ravel és Szkrjabin műveiből is szóló albumokat adott ki, a korábbi Chopin lemeze pedig Choc de Classica díjat kapott és elnyerte a Diapason öt csillagos értékelését is.

 

Fesztiválok rendszeres fellépőjeként Volodin fellépett a Bad Kissingen Sommer Festival, La Roque d’Anthéron, Les Rencontres Musicales d’Évian, Festival La Folle Journée, a szentpétervári White Nights Festival, St. Magnus International Festival és a Moscow Easter Festival rendezvényein is.

 

Alexei Volodin 1977-ben született Leningrádban, és a moszkvai Gnessin Akadémián tanult, majd a Moscow Conservatoire intézményében folytatta tanulmányait Eliso Virsaladze keze alatt. 2001-ben az International Piano Academy Lake Como tanítványa lett. Nemzetközi hírnevét a 2003-as zürichi International Géza Anda Competition verseny megnyerésével alapozta meg.

 

Alexei Volodin Steinway-exkluzív zongoraművész.

 

 

További információk itt találhatók.