FORBES.HU

 

Hogyan kerül magyar kézbe a milliárdos Stradivari?

 

Két fiatal magyar zenész, egy cselló, egy hegedű és egy többmilliárdos befektetés. Nem is gondolunk rá, de a hangszer lehet bombaüzlet.

 

Művészeti vezetőink bekerültek a Forbes magazin nemzetközi különszámába, ahol milliárdos Stradivari-hangszereikről mesélnek. Keressék az újságárusoknál “A világ milliárdosai” című Forbes különszámot, melyben természetesen a Kaposfestről is szó esik.

A Forbes magazin cikkajánlóját itt találják: 

https://forbes.hu/a-magazin/hogyan-kerul-magyar-kezbe-a-milliardos-stradivari/

FIDELIO

 

Rövid, de velős

 

A Kaposfest utolsó napja igencsak eseménydúsra sikerült, hiszen három hangversenyt is hallhatott a nagyérdemű, ahogyan a korábbi években, na de milyen hármat?! A Fidelio most a második, 17 órai koncertről számol be. KRITIKA

 

Az idei Kaposfest egyik legizgalmasabb fellépője a lengyel művészekből álló Kvartett, amelynek tagjait külön-külön is meg kell említenünk, hiszen négy kiváló muzsikusról van szó: Paweł Zalejski, Bartosz Zachłod (hegedű), Piotr Szumieł (brácsa) és Piotr Skweres (gordonka) a fesztivál során többször is elkápráztatott játékával.

 

Teljes cikk itt olvasható: http://fidelio.hu/klasszikus/2015/08/26/rovid_de_velos/

REBLOG

 

2 x 4 évszak

 

Tavasz, tavasz, nyár, nyár, ősz, ősz, tél, tél… „Hát maga megbolondult, hát maga megbolondult, hogy mindent kétszer mond, kétszer mond?” Nem bolondult meg senki, csak a Kaposfest egyazon koncertjének műsorára tűzték Vivaldi és Piazzolla évszakokról szóló művét.

 

Nem kevesebbre vállalkozott Baráti Kristóf, Koh Gabriel Kameda és az Erkel Ferenc Kamarazenekar, mint hogy előadják Vivaldi A négy évszak című és Astor Piazzolla A négy évszak Buenos Airesben című kompozícióit. Az ötlet önmagában is tanulságosnak ígérkezett, hát még a Bősze Ádám által kihirdetett csavarral: a műsor szünet nélkül ment le, a szerzőket pedig nem művenként, hanem évszakonként cserélték. Vivaldi tavaszát Piazzolláé követte, majd a két nyár ugyanilyen sorrendben.

 

Teljes cikk itt olvasható: http://playliszt.reblog.hu/2-x-4-evszak

REBLOG

 

„Harmadik tétel még egyszer!”

 

Hát, igen… Így a Kaposfest harmadik napjához érve elkerülhetetlen volt, hogy a szűnni nem akaró tapsot ráadással hálálják meg a művészek. A fellépők mind hatalmas repertoárral készültek a fesztiválra, így nem csoda, hogy nincs még több mű a tarsolyukban, és szombat este „csak” az utolsó darab zárótételének megismétlésére került sor ráadás gyanánt. De ki ne hallgatna meg szívesen egy Bach-concerto tételt újra és újra? Pláne ilyen előadókkal.

 

Bach-est. Johann Sebastian Bach zenéje… Bősze Ádám kiváló érzékkel mellőzte a hosszas konferálást, tudatosan kerülte a poénos megjegyzéseket, és bejelentette, nincs mit hozzátenni ehhez a szerzőhöz, ezekhez a zenékhez, ezért egyszerűen csak felkonferálta Várdai Istvánt és a d-moll szólócselló szvitet.

 

Teljes cikk itt olvasható: http://playliszt.reblog.hu/harmadik-tetel-meg-egyszer

REBLOG

 

Változatok kamarazenére

 

Field, Chopin, Britten, Suk, Stamitz, majd újra Britten. Nem a legszokványosabb koncertprogram. A Kaposfest utolsóelőtti napján az esti koncertek állandó szereplőjévé vált Erkel Ferenc Kamarazenekar mellett az Apollon Musagete kvartettet, Finghin Collinst, Dudu Carmelt, Farkas Gábort és Andreas Ottensamert hallhatta a közönség.

 

John Fieldről, minden noktürnök atyjáról a műfaj történetével kapcsolatos kontextusban gyakran olvashatunk, koncerten azonban csak ritkán szerepelnek a nemes egyszerűséggel csak chopiniként emlegetett műfajban írt alkotásai.

 

Teljes cikk itt olvasható: http://playliszt.reblog.hu/valtozatok-kamarazenere

NOL.HU

 

Kaposfest jövőre, veletek, ugyanitt

 

Szinte hihetetlen, hogy ez a nap is eljött: egy hét elteltével szerdán véget ért a hatodik Kaposfest. Igaz, a már pörgő falevelek, a hűvössé váló esték mindenkit figyelmeztettek arra, hogy sem a vakáció, sem egyetlen áldott pillanat nem tarthat örökké, de aki napokon keresztül ebben a zenéből, pozitív energiahullámokból összeálló kis burokban élt és mozgott, mégis furcsa melankóliával kezd el csomagolni, hogy visszatérjen a „normális” életbe.

 

A kedd délelőtt (már ekkor volt valami a levegőben ebből az érzetből) orosz tematikában telt. A Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar Csajkovszkij és Rahmanyinov egy-egy liturgikus művét, a Triszaigont és a Nagyboldogasszony ünnepi himnuszát adták elő.

 

Teljes cikk itt olvasható: http://nol.hu/kultura/kaposfest-jovore-veletek-ugyanitt-1558321

NOL.HU

 

Virtuozitással és örömzenével indított a Kaposfest

 

Ígéretes kezdés: már a fesztivál nyitókoncertjének fellépői is színpadot robbantottak. Mi jöhet még?

 

„Hangulat, hát az van itt” – jegyezte meg valaki a közönség soraiból a csütörtök esti nyitókoncert első felvonása után, és ezzel mindent elmondott. Méghozzá micsoda hangulat!

 

A fesztivál első fellépői, a Lesták Bedő Eszter vezette Erkel Ferenc Kamarazenekar, Farkas Gábor zongoraművész az újdonsült házigazdákkal, Baráti Kristóffal és Várdai Istvánnal egyszerűen felrobbantották a Szivárvány Kultúrpalota színpadot, már az első percekben meggyőzve a nagyérdeműt arról, hogy a lehető legjobb helyen járnak és maradniuk is érdemes.

 

Teljes cikk itt olvasható: http://nol.hu/kultura/virtuozitassal-es-oromzenevel-inditott-a-kaposfest-1557313